Calendar ortodox 2023, 2 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este prăznuit la data de 2 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 2 iunie.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 2 iunie. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Armenia Mică, în cetatea port Trapezunda, important nod negustoresc al acelori vremuri, din părinți creștini cu dragoste de Dumnezeu. El, împreună cu tatăl său, se ocupa de negoț, exportau icoane, smirnă, și mătăsuri bizantine și cumpărau grâne, vite, oi, miere și diverse roade ale pământului.

Într-una din călătoriile lui l-a cunoscut un negustor francez, Reiz, de credință catolic, care cu ușurință i-a câștigat încrederea lui Ioan care era naiv ca orice om curat la inimă. Francezul nemilostiv și fără omenie nu putea să sufere faptele cele bune ale fericitului Ioan și diavolul i-a vărsat în suflet cupa cu cu otrava invidiei. El îl vedea deseori rugându-se și aducând slavă lui Dumnezeu, era blând și aplecat către fapte bune, miluind pe cei nevoiași, și pe bolnavi încurajându-i, dând tuturor ce aveau nevoie și ce îi sta în putere. Vrăjmășia a ajuns în sufletul lui și când negustoria i-a adus pe tărâmuri Moldave, în Cetatea Albă, care în acea vreme era sub stăpânirea mahomedanilor, iar francezului i-a încolțit în minte un plan mârșav.

S-a dus la cadiul reprezentant al sultanului și i-a spus că Ioan vrea să treacă la Islam. Dar când acesta l-a luat la întrebări acesta l-a mărturisit pe Hristos cu atât de multă râvnă încât a stârnit furia cadiului care a ordonat ca sfântul Ioan să fie legat de un cal și târât prin cetate. Când a ajuns în cartierul evreiesc el se ruga la Hristos și-i mulțumea că i-a dat darul de a îndura chinuri pentru credința strămoșească, iar un evreu a luat sabia și i-a tăiat capul. Francezul nemernic a vrut să fure trupul sfântului martir și să-l ducă în patria sa, dar creștinii l-au luat și l-au așezat în biserică lângă sfânta masă.

Înaintea moaștelor lui mulți creștini și-au găsit alinarea, s-au vindecat de nevoințe sau s-au tămăduit de boli. În anul 1402 domnitorul Moldovei a luat moaștele și le-a așezat la Suceava de unde Ioan Sobiețchi le-a dus în Polonia pentru 94 de ani. Sfântul Ioan s-a întors în Moldova în anul 1783 unde este și astăzi. 

Troparul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

 Glasul al 4-lea

Viața ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii și cu neîncetate rugăciuni și lacrimi și iarăși către pătimire bărbătește pornindu-te, necredința persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire și creștinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Plutind pe luciul mării cu neguțătorie, de la răsărit către miazănoapte te-ai nevoit și chemandu-te Dumnezeu pe tine, precum Matei vama și tu neguțătoria lăsând, Aceluia ai urmat prin sângele muceniciei, cu cele vremelnice răscumpărând cele netrecătoare, ai luat cunună de biruință.

 La 2 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Erasm;
  • Sfântul Mucenic Dimitrie, care a mărturisit în Filadelfia
  • Sfântul Mucenic Firm;
  • Sfântul Mucenic Tespesie.
image
image
image
image
image
image
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net