Calendar ortodox 2023, 31 august. Sărbătoarea zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului
Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului este prăznuită la data de 31 august în calendarul ortodox. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului este praznicul zilei cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 31 august.
Calendar ortodox 2023, 31 august. Sărbătoarea zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului
Așezarea în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului este un un eveniment legat de Adormirea Maicii Domnului când, așa cum se știe, Sfântul Apostol Toma este dus în chip minunat, ca și ceilalți apostoli aflați departe, călare pe norii cerului la Ierusalim, pentru a o mai vedea încă o dată pe cea plină de Har. Pentru că dorea să o mai vadă odată, au deschis mormântul și nu au mai găsit sfântul ei trup.
Maica Domnului i s-a arătat ca împărăteasă înconjurată de îngeri și i-a dăruit Sfântului Toma brâul său țesut de ea însăși din păr de cămilă. Brâul s-a păstrat la Ierusalim până în anul 395 când a fost dus la Constantinopol de către fiul împăratului Teodosie cel mare, Arcadie, pe care Preacurata l-a salvat de la moarte sigură în timpul unei furtuni pe mare. Brâul a fost așezat cu multă evlavie într-o raclă aflată în biserica Maicii Domnului din cartierul Chalkoprateia, acolo unde se afla și Sfânta Marahmă cu Chipul cel nefăcut de mâna omului.
Racla nu a fost deschisă mai bine de 600 de ani, până în timpul împăratului Leon cel Înțelept care a cerut stăruitor patriarhului ca soția lui bolnavă să se atingă de el. Cu procesiune și rugăciuni Cinstitul brâu a fost dus la palatul imperial și a fost așezat pe pieptul împărătesei Zoe care pe dată s-a vindecat și drept recunoștință l-a împodobit cu fir de aur și așezat în raclă spre a fi păstrat a biserica din Vlaheme, ctitoria împăratului Leon Tracul. Praznicul aceste sărbători a fost fixat în anii împăratului Manuil I Comnenul (1118-1180).
Tropar la Praznicul așezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului
Glasul al 8-lea
Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veșmântul și Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetății tale ai dăruit prin nașterea ta cea fără sămânță, Nestricată rămânând. Că întru tine și firea se înnoiește și vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace cetății tale dăruiește și sufletelor noastre mare milă.
Condac la Praznicul așezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului
Glasul al 2-lea
Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.
Cinstit Brâul tău, care a cuprins pântecele tău cel de Dumnezeu primitor, de Dumnezeu Născătoare, este putere nebiruită cetății tale și vistierie de bunătăți neîmpuținată. Căci numai tu Singură ai născut, fiind pururea Fecioară.
La 28 august în calendarul ortodox 2023 se mai pomenește
- Înnoirea bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Neoria;
- Sfântul Mucenic Fileort;
- Sfântul Mucenic Diadoh;
- Sfintele șapte Fecioare din Gaza;
- Sfinții Mucenici Mina, Faust, Andrei și Iraclie;
- Sfinții patru Mucenici din Perga Pamfiliei;
- Sfinții trei sute șaizeci și șase de Mucenici din Nicomidia;
- Sfântul Aidan episcopul.