Calendar ortodox 2023, 22 august. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Agatonic

Sfântul Mucenic Agatonic este prăznuit la data de 22 august în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Agatonic este între între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 22 august. 

 Martiriul Sfântului Agatonic şi a celor împreună cu-el. Frescă de la Mănătirea Suceviţa
Martiriul Sfântului Agatonic şi a celor împreună cu-el. Frescă de la Mănătirea Suceviţa

Calendar ortodox 2023, 22 august. Sfântul Mucenic Agatonic

Mucenic Agatonic a trăit în vremea împăratului păgân Maximian, în Nicomidia. El provenea dintr-o familie de seamă a cetății și fiind creștin propovăduia adevărul lucrând la întoarcerea elinilor de la idolatrie descoperindu-le dreapta credință. Evtolmie, guvernatorul Nicomidiei, a primit poruncă de la împăratul Maximian pentru a-i pedepsi pe creștini cu cât mai multă cruzime pentru a fi dați drept exemplu și pentru a împiedica răspândirea creștinismului. 

Cumplita prigoană dezlănțuită era la început când Evtolmie a ajuns în Carpin, locul în care se afla sfântul Zotic împreună cu ucenicii lui care-l mărturiseau pe Hristos. Acesta plin de zel în a îndeplini ordinele împăratului i-a răstignit pe cruce pe toți ucenicii și l-a luat prizonier pe Zotic, aducându-l legat în Nicomidia. Aici l-a prins pe și sfântul Agatoic pe care l-a înlănțuit alături de ceilalți sfinți pe care-i întemnițase deja, Teoprepie, Achindin, Severian, Zeno și mulți alții. 

Cei legați împreună au fost duși la locul de judecată unde era așteptat însuși urâtul împărat Maximian ca să îi judece și să se bucure de chinurile la care creștinii sunt supuși și de moartea lor. Zotic, Teoprepie și Achindin au murit pe drum din cauza rănilor, Severian a fost ucis cu sabia lângă Calcedon. 

Sfântul Mucenic Agatonic și ceilalți creștini au ajuns în cetatea Silibria unde după au fost torturați sub ochii împăratului și pentru a-i potoli sete de sânge au fost decapitați cu sabia, astfel dobândind cununa vieții veșnice și cu bucurie adăugându-se cetei martirilor lui Hristos. 

Troparul Sfântului Mucenic Agatonic și al celor împreună cu dânsul

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Agatonic și al celor împreună cu dânsul

 glasul al 8-lea

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Chemare bună câștigându-ți, cugetătorule de Dumnezeu, de la credința oamenilor celor vicleni te-ai întors, netemându-te de chinuri, Mărite Mucenice Agatonic. Pentru aceasta, te-ai făcut bunătăților moștenitor și ai luat cu cei împreună pătimitori cu tine, după vrednicie, cunună nestricăcioasă.

La 22 august în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Antuza și Sfântul Mucenic Atanasie, episcopul;
  • Sfinții Mucenici Harisim și Neofit;
  • Sfinții Mucenici Irineu, Or și Oropsis.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg