Calendar ortodox 2023, 15 august. Sfinții zilei. Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită la data de 15 august în calendarul ortodox. Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea zilei cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 15 august.

 Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului

Calendar ortodox 2023, 15 august. Sfinții zilei. Adormirea Maicii Domnului

Domnul nostru Iisus Hristos i-a dat de veste Maicii Sale, prin arhanghelul Gavril, cu trei zile mai înainte, despre mutarea ei din viața pământească alături de fiul ei întru veșnicie.  Ea a primit vestea cu bucurie și a urcat pe muntele Măslinilor pentru a mulțumi lui Dumnezeu, iar pomii se încovoiau spre ea arătându-i toată cinstea închinându-i-se. Apoi s-a întors acasă și a pregătit toate cele ce se cuvine și s-au adunat acasă la ea toți apostolii lui Hristos printre ei și Pavel dar și alți ierarhi înțelepți precum Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei. 

Când Maica Domnului și-a dat sufletul în mâinile Fiului ei s-au auzit îngerii cântând și cerul era plin de glasurile lor, ologii se întremau, surzilor li se destupau urechile iar orbilor li se luminau ochii. Arhiereii evreilor vrând să o defăimeze pe prea Sfânta Maică a trimis oameni ca să răstoarne patul, dar acești au orbit și numai unul singur a apucat de marginea patului, dar cum l-a atins, dreptatea lui Dumnezeu i-a tăiat mâinile și acestea au rămas agățate de marginea patului. 

Și orbii cei orbiți și cel care a apucat marginea patului au crezut atunci cu tărie că Hristos este Domnul și s-au vindecat. Apostolii au așezat trupul în mormânt și l-au vegheat trei zile auzind glasuri îngerești. Toma a întârziat și era mâhnit și întristat că nu se învrednicise să vadă ca și ceilalți apostol trupul Maicii Domnului așa că au deschis mormântul ca și el să se poată închina la Trupul Născătoarei de Dumnezeu, dar au găsit mormântul gol, fără sfântul trup, doar cu giulgiul rămas ca mărturie a mutării Maicii Dumnezeului celui Viu, cu trupul, în Ierusalimul cel ceresc. 

Tropar la Praznicul Adormirii Maicii Domnului

 Glasul 1

Întru naștere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre.

Condac la Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, Ceea ce este în rugăciuni Neadormită și Folosință, Nădejdea cea Neschimbată, mormântul și moartea nu au ținut-o. Căci, ca pe Maica Vieții, la viață a mutat-o Cel Ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea Fecioresc.

Rugăciune scurtă către Maica Domnului a Sfântului Serafim de Sarov

Atotmilostivă, Împărăteasa mea, Preasfantă Doamnă, Fecioară Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, Marie, Maica lui Dumnezeu, singura și neîndoielnica mea nădejde. Nu te scârbi de mine. Nu mă depărta, nu mă părăsi. Apără-mă, mijlocește, auzi-mă, vezi-mă… Stăpână, ajută-mă, iartă-mă, iartă-mă… Preacurată.

Rugăciunea «Cuvine-se cu adevărat» 

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

image
image
image
image
image
image
Geamuri jpg
gradina freepik jpg
iohannis plecare jpg
Deschiderea anului școlar 2023 - 2024 la Școala nr. 162 din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Brigada rutiera substante interzise jpg
tichete de masa jpg
job freepik jpg
405273247 665142545809958 8791099630280834593 n jpg