Calendar ortodox 2023, 4 iunie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea, Rusaliile

Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită la data de 4 iunie în calendarul ortodox. Pogorârea Sfântului Duh este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 4 iunie. Praznic Împărătesc.

Calendar ortodox 2023, 4 iunie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea, Rusaliile

Pogorârea Sfântului Duh. Icoană de Mihai Coman
Pogorârea Sfântului Duh. Icoană de Mihai Coman

De Rusalii Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Duhului Sfânt asupra sfinților Apostoli ceea ce marchează începutul bisericii creștine, deoarece, în acea zi, după predica Sfântului Apostol Petru, 3000 de familii au fost convertiți punând bazele primei comunități creștine. După cincizecime apostolii au plecat fiecare încotro le-a căzut sorții și au răspândit cuvântul Domnului.

Praznicul este ultimul din seria pascală și se serbează întotdeauna la 10 zile după Înălțarea Domnului, care la rândul ei are loc la 40 de zile de la Înviere și este serbat în fiecare an încă din vremea sfinților apostoli. Începând din această zi se zice și rugăciunea “Împărate ceresc” care nu se spune în perioada de la Înviere până la Rusalii.

Această rugăciune dedicată Sfântului Duh se rostește la începutul tuturor slujbelor și prin ea, fiecare credincios este îndemnat să trăiască în fiecare zi o cincizecime continuă, veșnică. Cincizecimea adică 7 săptămâni câte șapte zile plus ziua praznicului arată desăvârșirea pogorârii. și în Vechiul Testament exista o sărbătoare a Cincizecimii care sărbătorea primirea Tablelor Legii de către Moise, în muntele Sinai.

În prima săptămână după Rusalii, miercuri și vineri este harți, urmând rânduiala Învierii.

Calendar ortodox 2023, 4 iunie Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel (foto: doxologia.ro)

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel fac parte din gupul celor 36 de mucenici care au suferit și au fost martirizați pe teritoriul țării noastre. Nu se știe cu exactitate data pătimirii lor care ar fi putut fi perioada de prigoană a împăratului Liciniu sau a lui Iulian Apostatul. Este posibil să fi fost martirizați în vremea regelui got Athanaric. Sunt pomeniți în martiorologul siriac și în cel al fericitului Ieronim din secolele trei și patru.  Se crede că au fost soldați romani și au fost omorâți pentru credința lor în Hristos. Ei au fost mai întâi exilați la gurile Dunării și mai apoi uciși de autoritățile romane în orașul Noviodunum, Isccea de astăzi. Trupurile lor au fost îngropate într-o criptă deasupra căreia, în secolele IV-V s-a construit o biserică închinată sfântului Atanasie cel Mare. În anul 1971 pârâul Niculițel s-a revărsat și cripta celor patru s-a revelat. Înăuntru s-au găsit trupurile celor patru martiri așezate împreună, iar pe perete inscripția în limba greacă “Martyres tou Hristou” adică Martiri ai lui Hristos, iar pe peretele opus numele lor: “Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos”. Moaștele lor au fost așezate în patru racle de lemn la mănăstirea Cocoș, cu binecuvântarea arhiepiscopului Dunării de Jos de atunci, Antim Nica unde se află și astăzi la închinat. 

Troparul Sfinților Mucenici de la Niculițel

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion, Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel

Sfinților Mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei care cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște, și ca unii care v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. și ca cei care sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor care vă aduc vouă cinstire. Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către Milostivul Dumnezeu și prin darul Celui Atotputernic vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. și după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în Împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 La 4 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului;
  • Sfânta Cuvioasă Sofia;
  • Sfântul Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagria;
  • Sfântul Cuvios Alonie;
  • Sfintele Maria și Marta, surorile lui Lazăr.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net