Calendar ortodox 2024, 14 ianuarie. Sfinții zilei. Sfânta Nina luminătoarea Georgiei și Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait

Sfânta Nina luminătoarea Georgiei și Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait sunt prăznuiți la data de 14 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Nina luminătoarea Georgiei și Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 14 ianuarie.

Sfânta Nina luminătoarea Georgiei (foto: doxologia.ro)
Sfânta Nina luminătoarea Georgiei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 14 ianuarie. Sfânta Nina luminătoarea Georgiei

Sfânta Nina s-a născut în Capadocia unde tatăl ei, Zavulon era georgian de origine și slujea ca ostaș în armata împăratului Maximian. Mama sa, Suzana era născută în Capadocia și se spune că era sora lui Iuvenalie, episcopul Ierusalimului. De altfel, prin mama sa, se spune că Sfânta Nina era chiar rudă de sânge cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe față de care ea avea o mare evlavie. Suzana și fratele ei Iuvenalie au rămas orfani de mici și au plecat la Ierusalim unde Iuvenalie a ajuns iconom la Sfântul Mormânt iar Suzana a intrat în slujba diaconiței Sara-Niofora din Betleem. 

Pe de altă parte Zavulon, tatăl sfintei Nina, era soldat la Roma și pentru că era destoinic urca în ierarhia armate imperiale. Când francii au pornit răscoală împăratul i-a dat comanda lui Zavulon iar când i-a învins pe franci aceștia i-au cerut să să-i boteze în numele Dumnezeului lui care i-a dat puterea să-i înfrângă. Zabulon nu numai că i-a botezat dar l-a convins pe împărat să le cruțe viața și timp de 10 zile preoții au botezat la franci pe în apa Gadamar, iar el a plecat în țara Sfântă ca să aducă mulțumire lui Dumnezeu. Acolo, la Mormântul Sfânt a cunoscut el pe Iuvenalie și pe sora lui Suzana, pe care la sfatul diaconiței Sara-Niofora a lat-o de soție. Din această pereche binecuvântată s-a născut Nina, iar când copila împlinit 12 ani Zabulon a simțit chemarea Dumnezeiască și cu acordul soției lui și binecuvântarea episcopului a plecat în pustia Iordanului și nu s-a mai știut nimic despre el.  Suzana a fost rânduită diaconiță la Biserica Învierii unde avea în grijă femeile bolnave, iar micuța Nina a fost dat în grija bătrânei Niofora cea plină de înțelepciune și cucernicie. 

Micuța Nina învăța tot ce știa Niofora despre adevărurile credinței, avea ascultare și mare râvnă în învățare. Odată, când citeau din Evanghelie, micuța Nina s-a întrebat ce s-a ales de cămașa lui Hristos, iar maica Niovora i-a povestit că s-ar afla în Iviria dusă de un rabin care a cumpărat-o de la soldatul care a câștigat-o la sorți. De atunci Nina nu a mai avut somn de dorința de a vedea cu ochii ei cămașa Mântuitorului. Într-o noapte i s-a arătat în vis Maica Domnului care i-a dat o cruce din mlădițe viță de vie și a încurajat-o să plece să vadă cămașa cu ochii ei iar crucea o va proteja. Când s-a trezit avea în mâini crucea din vis și pe dată a mers la fratele ei care, recunoscând semnul dumnezeiesc, i-a dat pe loc binecuvântarea. Atunci, din Ierusalim plecau spre Armenia 35 de fecioare, printre care Ripsimia și maica lor duhovnicească, Gaiani, care fugeau de împăratul Dioclețian, ce o dorea pe Ripsimia de nevastă iar ea voia să rămână curată și să devină mireasă a lui Hristos. Sfânta Nina s-a însoțit cu ele și a scăpat ca printr-o minune de mucenicie atunci când regele Armeniei le-a capturat, le-a torturat și le-a ucis, iar pomenirea lor se face la 30 septembrie. Sfânta și-a continuat drumul și de una singură îndrumată numai de îngeri. 

Într-o noapte a adormit cuprinsă de disperare pentru că înși pierduse nădejdea. În vis a venit un bărbat plin de bun  simț, cu părul căzut pe umeri care i-a dat un sul de hârtie și i-a spus: citește-l cu atenție!  Când s-a trezit avea în mână sulul și pe el scria “Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune și ce-a făcut ea, spre pomenirea ei (Matei 26, 13)”. Visul a îmbărbătat-o pe sfântă care a căpătat astfel încredere în ea și a plecat mai departe în drumul ei și a ajuns în orașul armean Urbnisi, unde a primit găzduire la niște evrei. Acolo a început a învăța limba și obiceiurile locului. Odată s-a făcut adunare mare pentru a aduce jertfă idolilor lor iar sfânta se ruga la sfântul Ilie. Deodată s-a pornit o furtună și trăsnetele au lovit templul prefăcând totul în praf și pulbere de căutau regii și preoții a doua zi idolii prin țărână și noroi. 

Când trecea pe lângă casa grădinarului regal, soția grădinarului a ieșit în calea ei și a rugat-o să stea la dânșii, ca o soră. 

Ei au fost primii georgieni care au crezut în Hristos iar Anastasia deși până atunci fusese stearpă a născut copii mulți. Apoi a vindecat pruncul pe moarte al unei femei. De atunci multe minuni a făcut cu crucea ei de mlădițe în timp ce predica Evanghelia și îi chema pe georgieni, păgâni și evrei la pocăință și la credința în Iisus Hristos. Când a întrebat de cămașa mântuitorului a aflat că evreul care al cumpărat-o la Ierusalim a adus cămașa în Iviria dar sora lui a luat-o în mâini a sărutat-o și a căzut moartă, dar cu mâinile încleștate pe cămașă de nimeni nu a mai reușit să i-o scoată din mâini, așa că a fost înmormântată, în loc tainic, împreună cu cămașa. Se spunea că a fost înmormântată sub un anume cedru care acum se afla în mijlocul grădinii regale, iar Nina acum mergea acolo să se roage. Ea a convertit mai întâi pe regina Nana și mai apoi, deși s-a împotrivit tare, până la urmă, cu multe semne și minuni, l-a convertit și pe regele Mirian. 

Mirian a devenit pentru Georgia ceea ce Constantin a fost pentru Imperiul Roman întrucât Domnul îl alesese pe el pentru a aduce poporul ivir la dreapta credință. Sfânta Nina, în georgiană Nino, se cinstește întocmai cu apostolii.

Troparul Sfintei Nina 

Glas al 4-lea

Slujitoare a cuvântului dumnezeiesc, cea întocmai cu Apostolii, Nina, lui Andrei cel întâi chemat și altor apostoli în apostolească propovăduire te-ai asemănat, luminătoarea Iviriei și alăută a Duhului Sfânt, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 2024, 14 ianuarie. Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait

La 14 ianuarie sunt pomeniți sfinții care au fost uciși, în secolele al IV-lea și al V-lea, pe Muntele Sinai, de către jefuitorii din Arabia și Etiopia. Ei veneau la munte pentru dobândirea liniștii în chiliile lor. Ei se adunau duminica și la praznice pentru a se împărtășii. Înfățișarea lor era aproape îngerească căci turupurile deveniseră aproape transparente de la înfrânare și priveghere. 

Ei viețuiau departe de oameni dar și departe de nevoie trupești cu care este obișnuit omul de rând și nu aveau nimic care să le stârnească patimile sau plăcerile. 

Barbari năvălitori căutau a jefui, dar negăsind nimic de furat sau folositor se mâniau și-i ucideau pe cuvioși. Se știe că într-un prim raid, pe Muntele Sinai au fost uciși 38 de cuvioși iar pe muntele Rait au murit 39 de cuvioși. 

Troparul Sfinților Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

La 14 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Înțelept;
  • Sfântul Cuvios Ștefan, ctitorul Mănăstirii Hinolacul;
  • Sfinții Cuvioși Simeon și Sava, ctitorii Mănăstirii Hilandar;
  • Sfânta Muceniță Agni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net