Calendar ortodox 2024, 5 ianuarie. Sfinții zilei. Ajunul Bobotezei, Sfânții Mucenici Teotempt și Teonas

Ajunul Bobotezei, Sfinții Mucenici Teotempt și Teonas sunt prăznuiți la data de 5 ianuarie în Calendarul ortodox. Ajunul Bobotezei, Sfinții Mucenici Teotempt și Teonas sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 5 ianuarie. Post negru.

Martiriul Sfinților Mucenici Teopemt și Teona - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea
Martiriul Sfinților Mucenici Teopemt și Teona - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea

Calendar ortodox 2024, 5 ianuarie. Ajunul Bobotezei

Conform canonului 1 dat de Sfântul Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ține post negru. Atunci, în secolul al IV-lea, catehumenii se pregăteau pentru primirea botezului de a doua zi. Sfântul Sava îndulcește un pic spunând că dacă Ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica se va ține post, dar nu negru. Agheasma mare se gustă timp de 8 zile, de la Bobotează la 14 ianuarie inclusiv.

Calendar ortodox 2024, 5 ianuarie. Sfânții Mucenici Teotempt  și Teonas

Teotempt a fost episcop în Nicomidia în vremea prigoanei creștinilor dezlănțuită de împăratul Dioclețian. El a suferit pentru că-l mărturisea pe Hristos și pentru că a refuzat să aducă jertfă zeului Apolo. Împăratul a poruncit să fie închis într-un cuptor încins dar în loc să moară l-au găsit a doua zi, nevătămat, cântând psalmi și aducând slavă lui Dumnezeu. 

Atunci împăratul a poruncit să fie aruncat în temniță, fără hrană și fără apă, să moară acolo. Dar după 21 de zile l-au găsit viu, vesel și sătul ca și cum ar fi participat la un ospăț. Atunci i-au scos un ochi și i l-au pus în palmă, apoi l-au întemnițat iar. A venit o lumină mare și i-a vindecat ochiul. Când a aflat împăratul s-a mâniat tare și dat sfoară în țară să fie adus un vrăjitor care să poată si înfrângă pe creștin. A venit tocmai din Egipt un vrăjitor puternic pe numele lui Teonas care mai întâi a despicat doar cu vorbe un taur în două, iar când a văzut împăratul a văzut a fost convins că-l va dovedi pe Teotempt. 

Puși față în față, vrăjitorul Teonas ia promis că va trece la creștinism dacă nu va putea să-l doboare. I-a preparat două turte din făină fermecată iar Teotempt le-a mâncat de parcă ar fi fost miere. Apoi i-a dat să bea apă otrăvită și a invocat tot felul de demoni să o facă și mai ortăvitoare iar Teotempt a băut-o și a rămas nevătămat. Teonas atunci a căzut în genunchi și a zis cu voce tare: “Cred în Cel răstignit”. Împăratul s-a tulburat foarte tare și i-a aruncat pe amândoi în închisoare, unde Teonas a a primit învățătura și a fost botezat. 

Apoi împăratul a dat ordin să fie torturat Teotempt în fel și chip dar sfântul a stat drept în fața lui până când acesta nu a mai suportat și a dat ordin să-i taie capul, iar sfântul a îngenunchiat și a mulțumit sfintei treimi înainte de a își da duhul. Sfântul Teonas, vrăjitorul care a crezut în Hristos, a fost îngropat de viu iar pământul a fost călcat de cai.

Troparul Sfinților Mucenici Teopempt și Teonas

Glasul al 4-lea Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 5 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Sinclitichia;
  • Sfântul Cuvios Grigorie din Acrita;
  • Sfânta Cuvioasă Apolinaria, fecioara;
  • Sfântul Cuvios Fostirie;
  • Sfântul Mucenic Sais;
  • Sfântul Mucenic Teoid;
  • Sfânta Cuvioasă Domnina;
  • Sfânta Cuvioase Tatiana;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net