Calendar ortodox 2024, 18 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei

Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei este prăznuit la data de 18 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 18 februarie. 

Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 18 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei

Sfântul Ierarh Leon episcopul Romei era de neam din Italia și se numea Chintian. El l-a dat pe Leon la școală și acesta a crescut cu învățătura cărții și cu fapte bune, creștinești. 

A fost hirotonit arhidiacon de către papa Sixt al III-lea și a mai târziu, când papa a murit, pentru viața sa curată și multa lui înțelepciune a fost ales Papă. Când Attila “Biciul lui Dumnezeu” a ajuns la porțile Romei nimeni nu putea să i se împotrivească întrucât imperiul Roman de Apus nu mai exista, iar Europa de Vest era la cheremul popoarelor migratoare. 

Sfântul Leon s-a rugat la sfinții Petru și Pavel și cu binecuvântarea lor a mers la temutul cuceritor pentru a-i cere să cruțe cetatea eternă. Căpetenia hunilor, care era creștin dar ținea de bisericile vechi orientale care se desprinseseră de dreapta credință în timpul disputelor trinitare, a avut o viziune în care i-a văzut în chip de îngeri pe Apostolii lui Hristos, Petru și Pavel, cu săbii în mâni ce îl protejau pe arhiereul Romei. 

Așa că cei apropiați se minunau cum de renunță așa ușor la jefuirea marelui oraș și lupul se transformă în mielușel. Sfântul Leon, mare papă al Romei, a luptat cu erezia lui Eutihie și Dioscor care credeau că Hristos și-a pierdut firea umană prin întruparea Fiului lui Dumnezeu și chiar dacă nu a fost prezent la lucrările celui de-al IV-lea sinod ecumenic de la Calcedon a susținut și aprobat învățăturile adoptate atunci, iar scrisoarea trimisă de el pentru a fi citită la sinod a fost primită cu urale și s-a strigat că: "Petru, Apostolul, prin gura lui Leon grăiește". 

A trecut la domnul în anul 461.

Troparul Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Romei

 Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Leon, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

La 18 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Leon și Parigoriu;
  • Preacuviosul Agapit, episcopul Sinadei;
  • Sfântul Mucenic Piuliu;
  • Sfântul Nicolae, Patriarhul Georgiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Halep Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
avion klm profimedia jpg
summer 904882 1280 jpg
cea mai mica inchisoare insula sark jpg
image png
baiat mahmur jpeg
442484961 416757227861294 4073134061471763180 n jpg
Cum să eviți cele mai comune capcane la achiziționarea asigurării RCA jpg
cetate misterioasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net