Calendar ortodox 2024, 6 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul sunt prăznuiți la data de 6 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 6 februarie. 

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 6 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul au viețuit în timpul împăratului Iustinian I. Cei doi s-au nevoit la mănăstire în Serida din Palestina, aflată lângă orașul Gaza. Doar egumenul acestei mănăstiri îi deschidea ușa chiliei lui Varsanufie. Sfântul Ioan i-a fost ucenic lui Varsanufie cel mare și a locuit într-o chilie alăturată timp de 18 ani, până la moartea sa. 

Sfântul Ioan i-a urmat fără greș învățăturile în viața monahală și a folosului adus de tăcere. El a primit de la Dumnezeu și harul înaintevederii ceea ce i-a adus între creștinii de atunci supranumele de Profetul. Ei comunicau prin scrisori pe care le dictau egumenului Serid și dădeau astfel răspuns la întrebările fraților de obște dar și celor adresate de mirenii care locuiau în apropiere. Scrisorile lor au fost traduse în limba română și slavonă în vremea sfântului Paisie Velicicovschi se găsesc în Filocalia tradusă de părintele Stăniloae  volumul 11.  

În răspunsurile lor despre viața spirituală adresate nu numai contemporanilor ci și generațiilor următoare se poate observa creșterea lor duhovnicească, din putere în putere. Nu se știe multe despre viețile lor, nu se știe nimic despre Ioan Profetul de dinainte de a i se alătura cuviosului Varsanufie ci doar că a atins culmile perfecțiunii imitând în faptele lui pe cele ale mentorului său. Sfântul Ioan a prevăzut o mulțime de lucruri, chiar și data morții sale, la o săptămână după cea a cuviosului Serid, egumenul mânăstirii. 

Avva Elian, urmașul lui Serid, l-a implorat să îl ajute să rămână cu el încă două săptămâni să-l ajute și să-l învețe cum să conducă mănăstirea. Sfântul Varsanufie cel Mare a trăit mai mult decât ucenicul și prietenul lui dar dacă și Serid plecase deja la Domnul el a refuzat să mai vorbească cu cineva vreodată. A adormit și a trecut la Domnul, în chip minunat,  în anul 540.

Cartea rămasă după cei doi, “Îndreptar de viață spirituală: răspunsuri la întrebările discipolilor”, a fost foarte cunoscută printre monahii și scriitorii generațiilor următoare: Sfântul Teodor Studitul (11 noiembrie și 26 ianuarie), ieromonahul Nikon Chernogorets (+1060), sau Sfântul Simeon Noul Teolog (12 Martie).

Chiar și în ziua de astăzi, la Sfântul Munte Atos, lucrarea lor este pomenită de unii din părinți drept “Una dintre cărțile cele mai dulci și mai pline de Duhul Sfânt ale Părinților preasfintei Biserici a Răsăritului, dar în același timp dintre cele mai puțin cunoscute poporului drept-credincios”.

La 6 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Iulian din Emesa;
  • Sfinții Mucenici Fausta, Evilasie și Maxim;
  • Sfântul Cuvios Ioan din Lico;
  • Sfântul Cuvios Fotie, patriarhul Constantinopolului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net