Calendar ortodox 2024, 24 februarie. Sărbătoarea zilei. Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul sunt prăznuite la data de 24 februarie în Calendarul ortodox. Policarp, sfântul născut în temniță, este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 24 februarie.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul. Icoană de Sorin Vintzeanu
Capul Sfântului Ioan Botezătorul. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2024, 24 februarie. Sărbătoarea zilei. Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul

După ce i-a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului a fost pus pe o tipsie și dus de către deșănțata Salomeea mamei sale, Irodiada. 

Aceasta împungea cu acul limba sfântului care nu încetase a îi critica și condamna pentru nelegiuirea lor.  Irodiada a poruncit ca trupul să fie aruncat iar ucenicii sfântului l-au luat noapte, în taină, și l-au îngropat cu cinste în Sevastia. Capul a fost însă îngropat de desfrânată în grădina palatului în loc necinstit și ascuns într-o groapă adâncă. Doar că Ioana lui Hamza a luat capul și l-a dus pe ascuns într-un vas de lut și l-a îngropat cu jale în muntele Eleonul – Prima aflare. 

De aceea în Evanghelie, când află despre Iisus, Irodiada se întreabă, dacă nu cumva a înviat Ioan. 

Pentru că știa că i-a dispărut capul de unde ea îl ascunsese. 

După un timp, un monah care se retrăsese în munte, când a vrut să sape temelia unei bisericuțe de piatră a descoperit vasul de lut și a cunoscut că acela este vasul Înaintemergătorului. Pentru că în imperiu era la putere credința idolească a ținut capul ascuns și mai târziu l-a îngropat iar acolo unde îl găsise. A stat neștiut de nimeni până în vremea lui sfinților Împărați Constantin și Elena. Doi monahi nu prea sârguincioși care au vizitat Ierusalimul au avut viziune și au găsit sfântul cap acolo unde li s-a arătat, deși nu au urmat indicațiile din prima. Apoi mergeau cu capul într-un sac de cămilă, și însoțindu-se cu un alt călător, olar sărac, i-au dat acestuia sacul să-l care.  

Sfântul i s-a arătat olarului și i-a cerut să fugă cu sacul pe care-l are în grijă. Acesta l-a dus la el acasă, la Emesa unde i-a arătat cinstea care i se cuvenea dar nu a spus nimănui ce este și l-a dat surorii lui care l-a îngropat într-o peșteră. În acea peșteră se făceau tot felul de minuni și un monah care credea în erezia lui Arie își făcuse sălaș acolo, iar minunile care se întâmplau și le atribuia sieși. Acesta a fost gonit și locul lui a fost luat de o mănăstire cu monahi drepcredincioși. După mulți ani, arhimandritul acelei mănăstiri, pe nume Marcel a avut o serie de viziuni care l-au condus la găsirea locului unde este îngropat cinstitul cap. 

Aceasta este socotită a fi a doua descoperire. Capul Sfântului Ioan a fost cinstit la Emesa mult timp și multe minuni s-au petrecut în preajma lui. Apoi a fost dus la Constantinopol și așezat în Biserica împărătească a Sfântului Ioan. În timpul tulburărilor iconoclaste capul a fost ascuns din nou la Comane și a rămas ascuns până în timpul Împărătesei Teodora, când sfântul Ignatie l-a adus din nou la Constantinopol. 

În anul 1204 în tipul jafului pe care cruciații l-au întreprins la Constantinopol o parte a capului a fost luată și dusă la biserica din Amiens unde se află și astăzi. 

Tropar la Sărbătoarea celei Dintâi și celei de a doua aflări a cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Glasul al 4-lea

Din pământ răsărind capul Înaintemergătorului, aruncă credincioșilor Razele Nestricăciunii tămăduirilor. De sus adună mulțimea îngerilor, de jos cheamă împreună neamul omenesc, ca să înalțe cu un glas Slavă lui Hristos Dumnezeu.

Condac la Sărbătoarea celei Dintâi și celei de a doua aflări a cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Glasul al 2-lea.

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Proorocule al lui Dumnezeu și Înaintemergătorule al Harului, aflând capul tău ca un trandafir Preasfințit din pământ, tămăduiri luăm totdeauna; pentru că iarăși propovăduiești, ca mai înainte, pocăința în lume.

La 24 februarie în calendarul ortodox 2024 mai este pomenit

  • Sfântul Cuvios Erasm din Pecerska.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net