Călin Georgescu și-a falsificat CV-ul! Cum a mințit că a lucrat la ONU și că a făcut parte din Clubul de la Roma
Călin Georgescu, candidatul care a surprins întreaga scenă politică românească prin clasarea pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, se confruntă cu acuzații grave legate de falsificarea CV-ului său.
În declarațiile publice și interviurile acordate înainte și după scrutin, Georgescu s-a prezentat ca fiind un „expert” de renume internațional, „diplomat” și „cel mai bun negociator în viață”. Dar cât de reale sunt aceste titluri?
O privire mai atentă asupra trecutului său scoate la lumină un model evident de exagerări, falsuri și fabricări de poziții prestigioase. Georgescu a pretins că a lucrat la Organizația Națiunilor Unite (ONU) și că a fost membru al prestigiosului Club de la Roma. Dovezile sugerează însă că aceste afirmații sunt cel puțin înșelătoare, dacă nu complet false.
Adevărul despre „cariera” la ONU
Georgescu a susținut în repetate rânduri că a fost implicat în activități importante în cadrul Organizației Națiunilor Unite. În CV-ul său, acesta afirmă că a ocupat poziția de director executiv al „Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite”.
În realitate, Georgescu a activat pentru United Nations Global Sustainable Index Institute (UNGSII), o organizație obscură care nu are nicio legătură oficială cu ONU. UNGSII este, de fapt, o fundație înființată în 2017, cu sediul într-un sat din Elveția.
Descrisă drept un „institut”, această entitate nu are o prezență semnificativă în domeniul sustenabilității globale și nu este recunoscută de ONU.
Mai mult, o investigație realizată de un român din Viena, care a vizitat adresa oficială a UNGSII, a dezvăluit discrepanțe majore. La adresa indicată – Rechte Wienzeile 29, TOP 9A, Viena – se află un apartament care servește drept sediu pentru patru organizații, inclusiv o firmă de campanii politice numită Media Tenor.
Persoana care locuia în apartament nu avea cunoștință despre UNGSII, dar a oferit un răspuns vag și pregătit după ce a contactat o altă entitate din clădire. Concluzia evidentă este că UNGSII nu are o prezență fizică reală sau activitate semnificativă în Viena.
Această situație ridică întrebări serioase despre integritatea afirmațiilor lui Georgescu legate de experiența sa la ONU. Istoricul Matei Udrea a fost tranșant în analiza sa: „Georgescu n-a fost niciodată expert ONU. Totul e o invenție, o fantezie”.
Falsul despre apartenența la Clubul de la Roma
Pe lângă pretențiile legate de ONU, Călin Georgescu a afirmat în mod repetat că a fost membru al Clubului de la Roma, un think-tank internațional de prestigiu, cunoscut pentru promovarea sustenabilității globale.
Această declarație este însă demontată de dovezi clare. Georgescu nu a fost niciodată membru al organizației, ci a făcut parte din „Asociația Prietenii Clubului de la Roma din România”.
Aceasta din urmă nu este recunoscută oficial și funcționează mai degrabă ca un „fan club” al Clubului de la Roma, fără legături directe cu structura internațională.
Udrea explică faptul că Georgescu a folosit tactica de a se afilia unor organizații private obscure care împrumută denumiri similare cu cele ale instituțiilor prestigioase. Ulterior, acesta și-a „inflorit” CV-ul, pretinzând că a lucrat pentru organizațiile internaționale de renume, nu pentru versiunile lor neoficiale.
Un alt aspect care ridică semne de întrebare în declarațiile lui Georgescu este legat de mentorii și legăturile sale de familie.
Acesta a susținut că fostul diplomat Mircea Malița a fost mentorul său și că familia sa ar fi avut conexiuni cu Nicolae Iorga, o figură proeminentă a istoriei românești. Ambele afirmații au fost dezmințite public de urmașii celor doi.
Astfel, Georgescu pare să-și fi fabricat o imagine de „intelectual cu pedigree” pentru a câștiga simpatia electoratului.
Un șablon al escrocheriei
Călin Georgescu nu este primul care recurge la astfel de tactici, dar modelul său de autopromovare pare a fi unul bine pus la punct. Matei Udrea a sintetizat situația astfel:
„Omul este, așa cum a spus Băsescu, un șarlatan, pentru că se poate recunoaște un pattern, un model al escrocheriei. S-a băgat în diverse asociații private care foloseau în titulatură nume ale unor organizații internaționale. Apoi a pretins că a lucrat pentru organizațiile celebre, nu pentru clonele lor”, a mai spus Udrea în postarea de pe Facebook.