Care este cel mai periculos loc pentru femei, conform unui raport global al ONU. Din ce cauză mor zilnic 140 dintre reprezentantele sexului frumos

Un raport global ONU dezvăluie amploarea violenței domestice.Aproximativ 140 de femei și fete mor zilnic în întreaga lume din cauza partenerului sau a unui membru al familiei, conform unui raport publicat de UN Women. Acesta relevă că, în 2023, 85.000 de femei și fete au fost ucise intenționat de bărbați, iar 60% dintre aceste decese au avut loc în cadrul familial. Aceasta face din casă cel mai periculos loc pentru femei, un spațiu care ar trebui să fie, paradoxal, un refugiu de siguranță.

Femeie tristă. Foto: arhiva.
Femeie tristă. Foto: arhiva.

Cifrele arată doar vârful icebergului

Potrivit Nyaradzayi Gumbonzvanda, director executiv adjunct al UN Women, aceste date sunt doar o fracțiune din realitatea completă: „Multe dintre decesele femeilor nu sunt înregistrate corect ca femiciduri, iar în unele comunități nu am avut acces la date” Deși cifrele din raport indică o scădere generală a omuciderilor de femei față de anul precedent (89.000 în 2022), decesele cauzate de violența partenerului sau a familiei sunt în creștere.

Africa înregistrează cele mai mari rate de femicid legat de relații intime, cu 21.700 de victime în 2023, urmată de America și Oceania. În Europa și Americi, majoritatea victimelor sunt ucise de partenerii intimi, în timp ce în alte regiuni, agresorii sunt de obicei membrii apropiați ai familiei. Raportul menționează că, în Franța, 79% dintre omuciderile femeilor au fost comise de parteneri intimi sau membri ai familiei între 2019 și 2022, reflectând o tendință similară și în alte țări.

Un aspect alarmant este că multe femei au raportat anterior violență către autorități înainte de a fi ucise. Acest lucru subliniază eșecul sistemului de a le proteja în mod eficient.

Date incomplete, responsabilitate limitată

Lipsa unor statistici clare și uniforme despre femicid în multe țări subminează responsabilitatea guvernelor. „Calitatea și disponibilitatea statisticilor măsoară eforturile statelor de a combate violența de gen”, notează raportul. În timp ce unele guverne au adoptat legi noi, efectele sunt limitate fără o implementare fermă și monitorizare eficientă.

În 2023, protestele împotriva violenței de gen au fost un fenomen global, din Turcia și Kenya până în India și Mexic. Aceste mișcări au forțat mai multe guverne să ia măsuri pentru recunoașterea și combaterea femicidului, dar este nevoie de eforturi semnificative pentru a proteja drepturile și siguranța femeilor.

Raportul ONU este un avertisment clar: violența împotriva femeilor, manifestată sub forme mortale, rămâne o criză globală. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
calorifer istock jpg
alimente sanatoase jpg
branza branzeturi istock jpg
pusculita pixabay jpg
viena jpg
castel jpg
test jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net