Campionul Titi Aur ne spune cum să pregătim maşina pentru toamnă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ne aflăm la jumătatea lunii septembrie, iar în curând temperaturile scăzute şi condiţiile meteo ne vor obliga să ne echipăm maşina pentru toamnă. Campionul de raliu Titi Aur ne dă câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont.

Verifică sistemul de încălzire!

Toamna, temperaturile sunt mai scăzute, ne aflăm la începutul sezonului rece şi, în primul rând, ar trebui să avem grijă ca sistemul de încălzire să funcţioneze la parametri optimi. Atenţie la geamurile care se pot aburi! Verifică instalaţia de dezaburire - ventilatorul cu aer cald de la parbriz şi instalaţia de la lunetă. De asemenea, mare atenţie la filtrul de climă! Dacă este vechi, aerul nu mai circulă corespunzător. În astfel de cazuri, avem nevoie de un filtru nou.

Ai cauciucuri uzate? Schimbă-le!

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ţinem cont toamna este echiparea maşinii cu cauciucuri noi şi de calitate. Asta, pentru că vom circula în condiţii de ploaie, noroi şi mâzgă. Pneurile comercializate de firmele de renume sunt mai scumpe, dar mult mai bune. Dacă vei cumpăra pneuri ieftine, nu vei avea o aderenţă atât de bună şi rişti, la un moment dat, să patinezi pe o şosea umedă. Dacă pneurile sunt vechi, de asemenea nu vei avea aderenţă pe şosea. Cauciucurile trebuie schimbate după 5 ani, fie că le-ai ţinut în garaj sau ai maşina echipată cu ele. Asta pentru că, în timp, ele îşi pierd calităţile, îmbătrânesc, se uzează.

Atenţie la suspensii!

O aderenţă bună este dată şi de suspensii bune. Dacă suspensiile sunt uzate, maşina pierde din aderenţă. Verifică-le într-un service auto şi, dacă este necesar, schimbă-le!

Achiziţionează-ţi ştergătoare noi şi de calitate

Trebuie înlocuite dacă observi că vizibilitatea este redusă. Peste vară, din cauza temperaturilor ridicate, lamelele se pot deteriora: devin rigide, se crapă şi lasă dâre de apă pe parbriz. Cumpără lamele noi şi de calitate, chiar dacă sunt puţin mai scumpe. Este vorba aici despre vizibilitatea şoferului la volan, un lucru esenţial. Nişte ştergătoare ieftine ar putea să se defecteze chiar când conduci pe ploaie. În plus, trebuie să le schimbi des. Aşa că, mai bine cumperi un produs de calitate mai scump, decât să cumperi des produse ieftine.

Cumpără soluţie de iarnă pentru parbriz

Ar trebui să schimbăm soluţia de vară pentru parbriz cu una de iarnă. Soluţia de vară pentru ştergătoare curăţă parbrizul de urmele lăsate de insecte. Toamna, deja afară este mai frig, nu mai putem vorbi despre insecte. În schimb, peste noapte, geamurile ar putea îngheţa. Cumpără şi foloseşte soluţie pentru parbriz de iarnă.

Pregătirea şoferului

Toamna e un sezon mai periculos pentru conducătorii auto. Se înserează mai repede, vizibilitatea e mai redusă, condiţiile meteorologice sunt şi ele de luat în seamă. Nu mai punem la socoteală faptul că a început şcoala şi trebuie să fim atenţi la copii, au început lucrările agricole şi noaptea ne putem trezi în faţă cu utilaje, tractoare sau căruţe nesemnalizate. Şoferul ar trebui să conducă preventiv, iar în acest sens există cursuri de conducere defensivă. Dacă vrei să te înscrii la un astfel de curs, află mai multe pe site-ul www.titiaur.ro.

4 întrebări şi răspunsuri despre îngrijirea autoturismului

Cum împiedicăm apa de ploaie să intre de la motor în interiorul maşinii?

Orice autoturism are sub capotă un grilaj de scurgere. Dacă maşina nu este spălată frecvent, aceste guri de scurgere pot fi astupate cu praf, mizerie, resturi de frunze. Apa va bălti la motor şi există riscul de a se infiltra în habitaclu.

De câte ori trebuie spălată o maşină în sezonul rece?

Nu există o regulă, maşina se spală ori de câte ori vrei. Dacă o speli foarte des, trebuie să ţii cont de o regulă: nu folosi burete cu care să freci caroseria. În timp, vopseaua va deveni mată, având un aspect de vechi.

Ce produs de curăţare recomandaţi?

La spălătorie ar trebuie să cerem să se folosească o spumă ecologică activă. Această substanţă degresează vopseaua şi spală fără atingere. Atenţie însă la calitatea produsului, să nu se folosească spumă activă pentru camioane, ci doar pentru maşini mici.

La ce să fim atenţi dacă parcăm maşina sub copaci?

În primul rând, ar trebui să evităm să parcăm autoturismul sub castani şi nuci. În cazul în care pe caroserie cad frunze de nuc, acestea, pentru că au în componenţă foarte mult iod, pot păta vopseaua. Pe de altă parte, dacă tabla este lovită de o nucă sau o castană s-ar putea să se îndoaie şi să se zgârie. Nu mai vorbim despre faptul că vopseaua pătată de găinaţ se deterioreaza foarte repede. Dacă nu avem încotro, cel mai bine ar fi să acoperim maşina cu o prelată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net