Când e verde îl mănânci, când se usucă te speli cu el. Buretele-dovleac este crescut şi în România

Ultima actualizare:

    Costel Vânătoru aclimatizează dovlecii Luffa de zece aniFOTO: Iulian Bufnilă/ Adevarul
Costel Vânătoru aclimatizează dovlecii Luffa de zece aniFOTO: Iulian Bufnilă/ Adevarul

V-aţi gândit vreodată că vă veţi putea spăla folosind un dovleac în loc de burete? Ei bine, nu doar că acest lucru e posibil, dar chiar ”buretele-dovleac” e cel mai fin burete de baie existent pe piaţă. Şi de câţiva ani a început să fie crescut şi în România.

Luffa, sau buretele vegetal, este în curs de ameliorare la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău. Cercetătorul Costel Vânătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare şi Aclimatizare din cadrul SCDL Buzău, a declarat pentru adevarul.ro că fructul uscat al acestei plante se transformă într-un burete de baie care are efectul gomajului, lăsând pielea catifelată. 

De peste un deceniu, leguma din care se produce buretele natural este cultivată an de an în serele Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, pentru ameliorarea speciei. 

Luffa este originară din Asia, are forma unui dovleac, este comestibilă înainte de maturizare, după care devine fibroasă.  „Fructul de Luffa Cylindrica, odată ajuns la maturitate, poate fi utilizat ca burete vegetal. E de mai mulţi ani în România, însă acesta e primul soi brevetat. Deci, suntem pregătiţi cu seminţe sau răsaduri pentru cultivatori. Fructul, când e tânăr, înlocuieşte cu succes dovlecelul. În jurul acestei plante se poate crea o adevărată industrie”, precizează cercetătorul pentru adevarul.ro. 


    La maturizare devine bureteFOTO: Iulian Bufnilă/ Adevarul
La maturizare devine bureteFOTO: Iulian Bufnilă/ Adevarul

În alte ţări, dovleacul din specia Luffa e materie primă pentru bureţii de baie. Nu necesită procesare complicată, iar ţesătura fibroasă poate fi folosită imediat după cojirea dovleacului.  Interiorul fructului uscat se transformă într-un burete flexibil, care putrezeşte foarte greu. Când este folosit la îmbăiere, nici nu mai este nevoie de săpun, spune Bianca Muşat, cercetător în cadrul Băncii de Gene Buzău, deoarece buretele vegetal conţine o substanţă cu proprietăţi igienizante.

În plus, fructul uscat de luffa se foloseşte şi în industrie ca filtru pentru motoare, în construcţii, la izolarea termică şi fonică a caselor, dar şi în componenţa unor medicamente, precum şi ca plantă ornamentală.  Uleiul de luffa este folosit în SUA la fabricarea săpunului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net