Când încep Postul Paștelui și Lăsata Secului. Celebrele învățături ale părintelui Ilarion Argatu

Ne apropiem de postul Paștelui, cel mai lung și aspru post din an, când credincioșii se vor abține de la carne, ouă și lactate. Însă, există și alte lucruri interzise în această perioadă. Și nu vorbim doar despre reguli alimentare, ci despre un anumit stil de viață. Acum este momentul să fim mai buni, mai curați la suflet și  mai iertători. 

În 2022, Paștele ortodox este sărbătorit la 24 aprilie, iar cel catolic la 17 aprilie
În 2022, Paștele ortodox este sărbătorit la 24 aprilie, iar cel catolic la 17 aprilie

Știm cu toții că Paștele cade diferit în fiecare an, fiind sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.  Astfel, în 2022, Paștele ortodox va avea loc în ultima săptămână din luna aprilie - pe data de 24 - iar Paștele catolic va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme, la 17 aprilie, atunci când sărbătorim și Floriile.

Când începe Postul Paștelui la ortodocși 

Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. În acest an, postul Paștelui la ortodocși începe în data de 7 martie și se încheie în data de 23 aprilie. Este vorba despre 40 de zile timp în care nu vom mânca „de dulce”. Mai exact, carne și produse din carne, ouă și lactate. 

Când începe Postul Paștelui la catolici 

În ceea ce-i privește pe catolici, aceștia vor începe să postească din 28 februarie până pe 16 aprilie. Însă, trebuie să știm cu toții că postul - la modul general vorbind - nu înseamnă să respectăm niște reguli alimentare. De fapt, este vorba despre o întreagă conduită și un anumit mod de viață. credincioșii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.Astfel, postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.

Cu ce înlocuim carnea în Postul Paștelui

Credincioșii care vor ține post se vor abține de la carne, ouă și lactate. Practic, nu vor mai consuma proteine animale. Cu ce le putem înlocui? Cu proteine vegetale pe care le luăm din ciuperci, fasole, linte, soia și oleaginoase. 

  • Fasole

Fasolea conține proteine, fibre și are un nivel ridicat de carbohidrați cu eliberare lentă, ceea ce înseamnă că poate înlocui cu usurință carnea în alimentație. Fasolea este un aliment care furnizează energie pentru mușchi și creier și este un aliment recomandat în dietele de slăbit. 100 de grame de fasole nu conțin mai mult de 120 de calorii, ceea ce înseamnă că este un aliment sățios și poate fi mâncat în cantități mai mari.

  • Ciuperci

Ciupercile sunt o sursă bogată de proteine vegetale de cea mai bună calitate. În plus, ciupercile conțin seleniu, cupru și fier, ceea ce le face înlocuitori perfecți pentru carne. Ele pot fi adăugate în mâncăruri pe post de carne, ori servite ca simple, pe grătar sau trase în tigaie cu multe condimente. Merg de minune în curele de slăbire

  • Soia

Soia este un aliment care are aceeași cantitate de proteine ca șii carnea. Soia conține fier și complexul de vitamina B. De asemenea, soia este bogată în fibre, reduce nivelul colesterolului rău, reduce hipertensiunea, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase și întărește sistemul imunitar. Soia este un produs care se găsește sub formă de pate, lapte, brânză etc.

  • Oleaginoase

Grăsimile pe care le luăm din carne, pot fi luate acum din fructe oleaginoase cum ar fi alune, migdale, nuci, arahide, caju etc. Acestea conțin proteine și o cantitate importantă de vitamina E.

Ce este Lăsata Secului 

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii Postului Paștelui sau Postului Crăciunului. Anul acesta Lăsata Secului cade pe 6 martie.  Pe parcursul întregului post există anumite zile în care se poate mănâncă peşte, numită şi dezlegarea la pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui. În postul Paştelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. De asemenea, nu se cântă și nu se dansează.

Părintele Ilarion Argatu a fost unul dintre marii duhovnici ai României
Părintele Ilarion Argatu a fost unul dintre marii duhovnici ai României

Cum ținem corect postul negru. 10 sfaturi de la părintele Ilarion Argatu 

Iubit de credincioşi, dar detestat în aceeaşi  măsură de autorităţile comuniste şi condamnat chiar la închisoare pe viaţă, părintele Ilarion Argatu a fost unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei. Eu a lăsat în urmă multe învățături și sfaturi pe care credincioșii le-au urmat și le urmează cu mare încredere. 

1. În ziua în care ajunezi sau ţii post negru nu mănânci nimic toată ziua.

2. În zilele de post, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgoliile, îţi stăpâneşti firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutăţii cuiva, rabzi şi ierţi orice. Altfel, degeaba mai posteşti.

3. Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate.

4. Nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să “râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui.

5. Nu te duci în vizite în ziua când posteşti, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare şi să te descoperi că posteşti. Când posteşti, nu trebuie să spui la nimeni şi să nu ştie nimeni, adică „când posteşti închide-te în cămara ta, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”. "Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând!"

6. Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Diavolii pot să râdă şi să zică că ai făcut economie sau că ai recuperat ce trebuia să consumi. Postul întotdeauna trebuie însoţit de milostenie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând.

7. Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă.

8. Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă şi tot de post. Dacă ai mâncat prea mult diavolii ţi-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit.

9. Nu poţi întrerupe postul la orice oră. Dacă ţii post pentru izbăvire de vrăji şi descântece, pentru că vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă, trebuie să ţii cont de acest lucru. Unii trimit la ora 15.00, alţii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post şi să poţi respinge loviturile vrăjitorilor.

10. Postul-ajunare începe la ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00. Cine nu poate duce până la ora 24, se poate opri aşa cum am arătat, la ora 15.00, la ora 18.00, la ora 21.00. Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, şi anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – şi-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat; la ora 21.00- s-a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.

Cine a fost părintele Ilarion Argatu

Părintele Ilarion, pe numele său de botez, Ioan, s-a născut la 2 august 1913, în localitatea Valea Glodului, comuna Vultureşti din judeţul Suceava. El a murit la11 mai 1999, la Mănăstirea Cernica. 

Preot ortodox, renumit pentru slujbele de exorcizare pe care le-a ţinut în Europa şi America, după 1990,  părintele Argatu a fost deshumat în 2005, iar trupul său a fost găsit aproape intact. Arhimandritul Ilarion Argatu a trecut la cele veşnice la data de11 mai 1999,  la vârsta de 86 ani. A cerut să fie înmormântat în comuna Boroaia, acolo unde a ridicat, cu eforturi inimaginabile, o frumoasa biserică şi unde a slujit mulţi ani ca preot. A fost înmormântat într-o criptă săpată în pronaosul bisericii alături de soţia sa.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net