Când primesc elevii bursele de merit. Bani mai mulți pentru cei care au dat Evaluarea Națională și Bacalaureatul

Ultima actualizare:

Plata burselor pentru elevi aferente lunii iunie se va efectua luni, 15 iulie, după ce sumele vor fi transferate către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ. Elevii din clasele V, VI, VII, IX, X și XI vor primi o bursă de merit în valoare de 338 de lei, cu peste 100 de lei sub minimul legal stabilit. Absolvenții de gimnaziu și liceu care au susținut examene recent vor primi suma integrală de 450 de lei pentru luna iunie, potrivit edupedu.ro.

 Cât primesc cei care au dat Evaluarea Națională și Bacalaureatul
Cât primesc cei care au dat Evaluarea Națională și Bacalaureatul

Când primesc elevii bursele de merit

Absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională și absolvenții de liceu care au dat Bacalaureatul în 2024 vor primi, în luna iulie, bursa de merit pentru întreaga lună iunie, conform unei adrese trimise de Ministerul Educației. Aceasta a fost necesară deoarece unele școli au interpretat greșit calcularea burselor în funcție de data la care se încheie cursurile.

De asemenea, acești absolvenți vor primi bursa de merit pentru zilele din iulie până la afișarea rezultatelor examenelor: până pe 9 iulie pentru absolvenții de clasa a VIII-a și până pe 12 iulie pentru absolvenții de liceu. Conform surselor Edupedu.ro, banii pentru aceste zile lucrătoare vor fi virați de inspectoratele școlare în luna august.

Bursa de merit pentru luna iunie, calculată pe baza unei formule care implică numărul de zile lucrătoare și numărul de zile de vacanță, va fi de aproximativ 338 de lei pentru elevii care nu au absolvit gimnaziul sau liceul în acest an școlar. Formula utilizată, conform metodologiei de acordare a burselor școlare, este: „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)”, unde „CmB” reprezintă cuantumul minim al bursei stabilit prin lege sau ordin de ministru, „NZL” este numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar „NZV” este numărul de zile de vacanță din aceeași lună. Conform articolului 18 din metodologie, sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Conform unui model de calcul consultat de Edupedu.ro, luna iunie are 20 de zile lucrătoare și 5 zile de vacanță (24-28 iunie). Astfel, calculul este: (450:20) x (20-5), rezultând 337,5 lei. Acest calcul a fost confirmat de mai multe școli din diferite județe.

În luna iulie sunt 22 de zile lucrătoare, dintre care 7 zile sunt considerate „de cursuri” pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și 10 zile pentru cei care dau Bacalaureatul. Aceasta înseamnă burse de 137 de lei pentru primii și 196 de lei pentru ceilalți.

Bursele tehnologice pentru luna iunie vor fi plătite integral în iulie, fiind de 300 de lei, deoarece cursurile s-au încheiat pe 28 iunie. În luna iunie, elevii au avut 20 de zile de cursuri și nicio zi de vacanță, conform modelului de calcul aplicat și validat de Edupedu.ro.

Elevii din ultimii ani de liceu tehnologic sau profesional care susțin examene de certificare vor primi bursele de merit și tehnologice în august, pentru zilele din iulie până la afișarea rezultatelor examenelor.

În vacanța de vară, doar elevii cu burse sociale și de excelență olimpică vor continua să primească burse. Bursele sociale se vor plăti integral pe perioada septembrie 2023 - august 2024, în fiecare lună a anului școlar, conform unei adrese a Ministerului Educației obținută de Edupedu.ro. Aceasta a fost emisă după ce unele școli au calculat greșit sumele burselor în funcție de numărul de zile, metodă aplicabilă doar pentru bursele de merit și tehnologice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Lina Medina 2 jpg
bataie intre doctorite jpg
muraturi freepik png
crestere salarii jpg
mihaela bilic instagram jpg
toma gheorghe cel mai batran criminal in serie din romania jpg
prosoape jpg
crizanteme istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net