Schimbări în acordarea burselor de merit. Numărul lor se va reduce dramatic

Ministerul Educației se pregătește să aducă modificări semnificative în sistemul de acordare a burselor de merit începând cu anul școlar 2024 – 2025. Aceste schimbări vizează atât criteriile de acordare a burselor, cât și numărul de beneficiari, cu un impact major asupra elevilor din întreaga țară. Iată detaliile importante ale noilor reglementări.

Elevi. Foto: arhiva.
Elevi. Foto: arhiva.

Ce elevi vor rămâne eligibili pentru bursa de merit?

Potrivit noilor propuneri, doar elevii care obțin o medie peste 9.50 vor mai fi eligibili pentru bursa de merit. Aceasta înseamnă o restrângere semnificativă, având în vedere că, anterior, media necesară pentru a primi bursa de merit era mai mică.

O nouă categorie de bursieri

Pe lângă elevii cu medii peste 9.50, se introduce o nouă categorie de bursieri, numită „bursă de reziliență” sau „bursă pentru stimularea performanței școlare”. Această categorie va include până la 30% din efectivul fiecărei clase, implicând elevii care au o medie peste 7 și nu au absențe.

Motivul din spatele acestor schimbări

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat necesitatea acestor modificări prin observarea unui procent redus de medii mici care primesc bursă la clasa a IX-a. Această schimbare va implica o separare a burselor de merit în două categorii distincte, menținând pe una dintre ele doar pentru elevii cu performanțe excepționale, inclusiv pentru cei care obțin premii la olimpiade și concursuri.

Reacții și feedback din spațiul public

Propunerile Ministerului Educației vor fi supuse dezbaterii publice, iar ministrul a subliniat importanța feedback-ului din partea comunității. Această abordare deschisă vizează îmbunătățirea propunerilor și adaptarea lor în funcție de contribuțiile primite.

Situația actuală a burselor de merit

Conform datelor Ministerului Educației, aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc în prezent bursă de merit. Această cifră include elevi cu medii cuprinse între 2 și 4.99, cu cele mai mici medii fiind sub 2. Noul sistem de acordare a burselor vizează să direcționeze resursele către elevii cu rezultate academice mai bune și să încurajeze excelența școlară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
foame furculita apetit shutterstock
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net