Ligia Deca, anunț de ultimă oră despre BAC și Evaluarea Națională! „Dacă profesorii nu se întorc la clasă...."

Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus vineri, 2 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, că  toate salariile din învățământ vor fi mărite și este garantată o creștere de 1000 de lei brut, pe lună, pentru profesori și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Aceasta a tras un semnal de alarmă și a spus că, în cazul în care dascălii nu se întorc la ore de săptâmâna viitoare, se va ajunge la prelungirea perioadei de cursuri și vor fi modificate datele examenelor naționale, atât pentru Bacalaureat, cât și pentru Evaluarea Națională. 

Ligia Deca a vorbit despre greva profesorilor Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ligia Deca a vorbit despre greva profesorilor Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ligia Deca promite salarii mai mari 

„Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți. Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punctul de vedere carierei, educației centrate pe elevi. Prin OUG garantăm o creștere de 1.000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici”, a declarat Ligia Deca.

„Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade. Ieri, au apărut și alte informații care nu sunt adevărate", a punctat ministrul Educației.

Despre ce creșteri salariale este vorba 

Ligia Deca a explicat că salariul mediu brut, în Educație, crește spre 8.500 de lei. „Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită.

Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ special – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică.

Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică. Salariul mediu în educație, din luna aceasta, crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național", a explicat Ligia Deca

Ligia Deca ia în calcul refacerea calendarului pentru BAC și Evaluarea Națională 

Ligia Deca a mai făcut un anunț important. Aceasta a spus că, dacă profesorii nu se vor întoarce la clasă de săptămâna viitoare, va trebui să se gândească la prelungirea perioadei de cursuri și a examenelor naționale. 

„În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla (profesorii nu se întorc la catedră) nu ne dorim asta, dar dacă asta va fi situația, va trebui să ne gândim la prelungiri de perioade de închidere a situațiilor școlare și reprogramări are examenelor naționale", a spus Ligia Deca. 

 „Luăm în calcul refacerea calendarului. Nu există varianta în care să anulăm examenele naționale. Toți copiii vor avea oportunitatea să dea Evaluarea Națională și BAC-ul. Este vorba doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar astfel încât să avem profesorii necesari ca să putem desfășura aceste examene", a precizat ministrul Educației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net