Cum este posibil ca elevi cu medii sub cinci să primească burse de merit. „Este o discriminare. Să se numească oricum altfel"

În unele licee din țară sunt elevi care primesc în continuare burse de merit, cu toate că aceștia au medii sub cinci, cu note de 2 și 3 la Evaluarea Națională. „Este o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit", atrage atenția directorul Colegiului Național "Mihai Viteazul", din Ploiești.

Cazul elevului cu media 4,59 care primește bursă de merit Foto: Shutterstock
Cazul elevului cu media 4,59 care primește bursă de merit Foto: Shutterstock

Elevi cu medii sub cinci care primesc bursă de merit

La Liceul Tehnologic "Elie Radu" există 373 de elevi care iau bursă de merit. Cea mai mică medie a unui elev care beneficiază de acest tip de bursă este de 4,59, scrie Observatornews.ro.

Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește, anul acesta, bursă de merit este 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3", a precizat directorul instituției. „Este o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit", atrage atenția directorul Colegiului Național "Mihai Viteazul", din Ploiești.

Cum se acordă bursele de merit din anul școlar 2023-2024

În noul an școlar 2023-2024 s-a schimbat modul de acordare al burselor de merit, printr-un proiect de ordin de ministru. Acestea nu se mai acordă în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecăriei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale.

Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus. Apare însă și o condiție, ca „elevii să aibă media 10 la purtare la finalul cursurilor din anul școlar anterior și să fie promovați la toate disciplinele”. Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună.

Bursele se acordă cu propunerea dirigintelui

Aceasta nu implică formularea vreunei cereri din partea elevilor sau a părinților. Bursele se acordă la propunerea dirigintelui primilor 30% din totalul elevilor dintr-o clasă cu cele mai bune rezultate la învățătură. Dar precum și celor care au medii de cel puțin 9,50. Metodologia-cadru privind acordarea burselor școlare prevede că acordarea burselor nu este condiționată de depunerea unei cereri în acest sens.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net