Peste 700.000 de elevi vor rămâne fără bursa de merit. Reacția școlarilor

Vești proaste pentru elevi! Criteriile de acordare a burselor școlare au fost schimbate după 10 ani de către Ministerul Educației. Bursele de merit se acordă în semestrul II din 2022 pentru elevii care au medii peste 9.50, față de 8.50 cum a fost până acum. Școlarii sunt revoltați!

S-a schimbat criteriul de acordare a burselor de merit Foto: Unsplash
S-a schimbat criteriul de acordare a burselor de merit Foto: Unsplash

Ascociaţiile de elevi au reclamat faptul că modificarea făcută de Ministerul Educaţiei face ca 730.000 de elevi să nu mai primească bursa de merit. Acestea, printre care și Asociația Elevilor din Constanța, au cerut revocarea din fucție a ministrului Sorin Cîmpeanu, relatează adevarul.ro.

 «La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de 8.5, cum era anterior. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară», au precizat asociaţiile de elevi. 

Asociațiile de elevi vor ataca în instanță ordinul

Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără bursă de merit: «Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului.»

Ordinul a fost publicat peste noapte, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, iar asociațiile de elevi consideră cu au fost încălcate în mod flagrant principiile transparenţei decizionale prevăzute de Legea 52/2003: «Cîmpeanu dovedeşte că nu are respect nici faţă de elevi, nici faţă de legile ţării. Vom ataca în instanţă ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal.»

Ordinul 5.870 din 22 decembrie 2021, publicat pe 4 ianuarie 2022 prevede aprobarea criteriilor generale de acordare a bursei de merit a elevilor din învățământul preuniversitar de stat.

Se schimbă pragul de acordare a burselor de merit, ridicând media la 9,50, de la 8,50, cât a fost din 2011până în prezent, de la ordinul nr. 5.576 semant de ministrul de la acea vreme, Daniel Funeriu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net