Când s-a sărbătorit în România pentru prima dată 1 Mai

Ultima actualizare:
1 Mai a fost marcat de manifestări propagandistice, în perioada comunismului
1 Mai a fost marcat de manifestări propagandistice, în perioada comunismului

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, iar, în timpul comunismului, această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După Revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

În ultimii ani, sărbătoarea de 1 Mai şi-a pierdut din "profunzimea" iniţială, fiind mai mult un prilej de bucurie pentru salariaţii din sectorul public, care beneficiază de zile declarate libere de către Guvern.

1 Mai - semnificaţia acestei zile

Puţini ştiu, însă, originea şi semnificaţia acestei zile pentru care s-a murit în urmă cu 129 de ani. La originea acestei zile  a stat reducerea normei orare zilnice, decretată de Congresul Internaţionalei Socialiste în 1889, fiind, de atunci, comemorată prin manifestaţii muncitoreşti.

Totul a pornit de la protestele muncitorilor din Chicago ce au avut loc la 1 mai 1886, când sute de protestatari au ieşit în stradă cerând reducerea normei de muncă la 8 ore pe zi, fără reducerea salariului. Trei zile mai târziu, câţiva muncitori s-au alăturat unui alt protest, alături de angajaţi ai unei întreprinderi de prelucrare a lemnului. Poliţia a intervenit, iar patru protestatari au fost ucişi de poliţie şi multe alte persoane au fost rănite mai mult sau mai puţin grav din cauza forţelor de ordine. În aceaşi seară, o bombă a fost aruncată din mulţime spre coloane de poliţişti, 66 dintre aceştia fiind răniţi, dintre care şapte au decedat. Poliţia a ripostat, împuşcând nu mai puţin de două sute de oameni, mulţi dintre ei fiind răniţi mortal.

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890 de către mişcarea socialistă. În perioada comunistă, erau organizate manifestaţii de amploare pe marile bulevarde, când coloane de oameni ieşeau în ţinute festive şi scandau lozinci în timp ce purtau pancarte.

Ce ţări mai sărbătoresc Ziua Muncii


    1 Mai a fost marcat de manifestări propagandistice, în perioada comunismuluiFoto Click!
1 Mai a fost marcat de manifestări propagandistice, în perioada comunismuluiFoto Click!

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

În majoritatea ţărilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi liberă. Totodată, în fostele ţări comuniste, ziua de 1 Mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale.

image
image
image
image
image
image
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net