Când se pot vaccina anti Covid-19 cei care s-au infectat și au primit plasmă
Ai avut o formă gravă de Covid-19 și vrei să te vaccinezi ca să te protejezi? Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat când poți primi serul. Mai excat, la ce interval după tratament.
Imunitatea oferită de vaccinurile împotriva Covid-19 începe să se dezvolte la aproximativ 10-14 zile după prima doză. Prin urmare, în această fereastră de timp, sistemul imunitar nu este încă pregătit să lupte cu virusul.
De aceea, este posibil ca o persoană să dezvolte virusul la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a aprobat instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale cu vaccinurile Pfizer BioNTech și Moderna.
Aceasta include, printre alte situații, cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin.
În această situație, persoana va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.
Persoanele infectate și tratate cu plasmă trebuie să aștepte cel puțin 90 de zile
Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru Covid-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului.
Această recomandare se poate urma și în cazul vaccinului AstraZeneca, nu doare a celor pe bbază de ARN Mesager. ”Informațiile sunt în concordanță cu opiniile de specialitate și recomandările organizațiilor competente la nivel internațional”, precizează autoritățile.
În curând, România va atinge pragul de un milion de vaccinați.
Citește și:
Pfizer şi BioNTech încep studii clinice ale vaccinului anti-Covid pe femei însărcinate
Municipiul Brașov intră în scenariul roșu din cauza COVID-19. Ce interdicții presupune acesta