Când şi cum ne vom vaccina împotriva coronavirusului. Strategia adoptată, publicată în Monitorul Oficial

Ultima actualizare:

    Centrul de vaccinare împotriva Covid-19, amenajat la RomexpoFotografii: Mediafax
Centrul de vaccinare împotriva Covid-19, amenajat la RomexpoFotografii: Mediafax

Discuţiile despre vaccinul anti-Covid-19 sunt pe buzele tuturor. În condiţiile în care experţii spun că imunizarea este singura şansă de a pune capăt pandemiei, toate statele pregătesc ample operaţiuni, având în vedere condiţiile speciale în care trebuie păstrate şi efectuate vaccinurile. Iată când şi cum vom beneficia de serul protector!

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul are în vedere întregul proces şi lanţ de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor.

“Este de aşteptat ca disponibilitatea şi accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele iniţiale ce vor urma autorizării, din cauza capacităţii insuficiente de producţie şi a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare şi distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în document, conform hotnews.ro.

Cine are prioritate la vaccinarea anti-Covid-19

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, stabilite în concordanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, sunt: personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centre rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiei cu SARS-CoV2, personalul din alte domenii-cheie, esenţiale bunei funcţionări a societăţii. În cazul tuturor acestor categorii, vaccinarea împotriva COVID-19 se va face numai după exprimarea consimţământului.

Etapele de vaccinare anti-Covid-19

Definirea etapelor de vaccinare şi a momentului probabil pentru iniţierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcţie de momentul estimat de aprobare, producţie şi alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare ţară, se arată în document.

Etapa I

Va fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicină de urgenţă, din medicina primară, laborsatoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare. Se derulează prin unităţi sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.

Etapa a II-a

În această etapă este vizată populaţia de risc - adulţii peste 65 de ani, personalul din divers instituţii-cheie (parlament, preşedinte, guvern, ministere), personalul din domeniul apararii, ordinii publice, judecatoresti.

Etapa a III-a

Ultima tranșă de vaccinuri va ajunge la restul populaţiei (cea tânără, sănătoasă, fără boli cronice).

Prima campanie de vaccinare anti-Vocid-19, până în primăvară

Conform autorităţilor, e posibil ca la începutul anului viitor, România să beneficieze deja de prima tranşă de vaccin. ”E posibil să avem o primă tranşă cu un număr de aproximativ un milion de doze. Este foarte, foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente sunt la cel mai înalt standard european. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unităţile spitaliceşti, între medicii de familie şi intenţia de vaccinare e la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. E un lucru foarte bun şi e posibil ca până în primăvară să terminăm această primă campanie de vaccinare”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis

Valeriu Gheorghiță: «Ne interesează să scădem presiunea pe sistemul sanitar»

Autorităţile au făcut deja pregătiri pentru campania de vaccinare, care ar putea începe în mai puţin de o lună
Autorităţile au făcut deja pregătiri pentru campania de vaccinare, care ar putea începe în mai puţin de o lună

Locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiţă este medicul militar care va coordona campania de vaccinare împotriva Covid-19 în România. Conform acestuia, campania de vaccinare anti-Covid în România s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor, când un procent de 60-70% din populaţie ar trebui să fie imunizat contra infecţiei cu coronavirus. „Ne interesează în primul rând să scădem presiunea pe sistemul medical, prin aceste forme severe, critice, să scădem mortalitatea prin această boală. Este o prioritizare bazată pe criterii obiective, medicale şi epidemiologice”, a mai spus medicul militar. Vaccinul este gratuit, este sigur, îndeplineşte toate standardele de calitate şi eficienţă, în ciuda faptului că a fost aprobat într-un proces accelerat. ”Nu s-a făcut rabat de la siguranţă, este o condiţie sine qua non pentru orice tip de produs terapeutic.”, a explicat dr. Gheorghiţă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net