Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne dă fiori: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”

Ziua de 4 martie marchează 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria României, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți.

Cutremurul din Japonia a provocat peste 200 pierderi omenești / foto: Profimedia
Cutremurul din Japonia a provocat peste 200 pierderi omenești / foto: Profimedia

Seismologul Gheorghe Mărmureanu estimează că nu trebuie să ne așteptăm la un alt cutremur de proporții catastrofale până în anul 2040.

Când va avea loc următorul cutremur major

Mărmureanu a adăugat că următorul cutremur major în România va avea loc mai devreme decât ne așteptăm, dar nu în următorii ani imediat următori. El a subliniat că există o serie de observații interesante legate de activitatea seismică din regiunea Vrancea.

Cu toate că se înregistrează cutremure puternice la adâncimi diferite, acesta susține că un cutremur catastrofal nu este probabil să aibă loc până în 2040.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.

Mărmureanu a identificat, de asemenea, zonele din București considerate a fi mai vulnerabile în fața unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona între Piața Romană și Unirii sunt identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

Seismologul a menționat că cel mai puternic cutremur înregistrat în 2024 a avut loc în Japonia, cu o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter, provocând peste 200 de victime. El a subliniat că previziunea cutremurelor rămâne o provocare chiar și pentru specialiștii din Japonia și Statele Unite, și că nu există metode precise de anticipare a acestora.

În ceea ce privește pregătirea pentru un posibil cutremur major, Mărmureanu a asigurat că va anunța publicul dacă calculele sale indică o astfel de situație. El a menționat că efectuează calcule zilnice și că, în următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur foarte mare în România.

Autoritățile pregătesc populația pentru un cutremur major

Fundația Comunitară București a lansat o campanie pentru pregătirea populației în caz de cutremur, subliniind importanța pregătirii individuale pentru creșterea rezilienței populației în fața unui dezastru. Elevii din peste 20 de școli din București vor fi instruiți în această privință în cadrul campaniei "Planul tău de CTRL".

În plus, Fundația propune popularizarea bunelor practici de pregătire și siguranță folosite în alte țări vulnerabile la cutremur, cum ar fi Istanbulul și Italia. Conform datelor Băncii Mondiale, Bucureștiul se află printre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că în următorii ani se va organiza un exercițiu de cutremur similar celui din 2018 pentru pregătirea forțelor de intervenție. Arafat a subliniat importanța pregătirii pentru cel mai nefavorabil scenariu, chiar dacă acesta este puțin probabil, și a îndemnat populația să rămână calmă și să evite să blocheze drumurile pentru echipele de salvare în caz de urgență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net