Când vom cumpăra ulei ieftin? De ce nu a scăzut deja prețul acestui produs

Uleiul a avut parte de o scumpire uriașă imediat după izbucnirea războiului rus în Ucraina, iar prețul este menținut la un nivel mare de aproape un an. 2023 a dus o ieftinire pe tona de ulei cu 100 de euro, ceea ce înseamnă un preț mai mic cu aproximativ 8%, doar că încă acest lucru nu se observă și în magazine, transmite Digi24.

Când vom cumpăra ulei mai ieftin?
Când vom cumpăra ulei mai ieftin?

De ce se va ieftini uleiul?

Exporturile din Ucraina au fost blocate pentru o perioadă de timp, însă ele au început să se reia, factor care contibuie la scăderea prețului uleiului. Mai mult, producția a fost mărită de la începutul acestui an la nivel global.

Ucraina se află pe locul doi în clasamentul celui mai mare exportator și producător de ulei din lume, primul loc fiind ocupat de Rusia. Anul acesta se estimează o creștere a producției de ulei de floarea soarelui, fiind mai mare cu aproximativ 4% în comparație cu anul trecut, ceea ce înseamnă că producția se poate ridica la 4,6 milioane de tone.

În 2023, Ucraina urmează să producă 20,3 milioane de tone de ulei de floarea soarelui, care va fi mai mult decât necesarul de consum cu circa 2 milioane de tone.

Când va avea uleiul preț mai mic la raft?

Chiar dacă prețul pe tona de ulei a scăzut, prețurile mai mici la rafturi vor apărea în perioada următoarea. Analistul Cezar Gheorghe spune că prețul la raft se va ieftini gradual în următoarele doua-trei luni.

„Va mai dura 60 - 90 de zile ca să vedem această iefttinire la raft. În ceea ce privește aprovizionarea, prețul semințelor era 530 dolari pe tonă la noi, iar acum s-a ridicat la 570 de dolari pe tonă, din cauză că Rusia pune mari probleme privind exportul de ulei, în Ucraina unitățile de procesare lucrează cu intermitențe și există cerere constantă de semințe de floarea soarelui. În viitor nu vom vedea creșteri de preț la ulei, poate scăderi, dar nu mai devreme de 60-90 de zile", a declarat expertul analist pentru comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe.

Ce alte produse s-au scumpit în ultimul an?

În ultimul an, cartofii prăjiți au ajuns să fie mult mai scumpi decât erau înainte, deși erau considerați „mâncarea săracului”. Un alt aliment de bază care s-a scumpit pe parcursul anul trecut este pâinea, dar și laptele sau untul.

Scumpirile au fost generate de prețurile crescute ale energiei, iar fermierii au ajuns să nu mai facă profit ca înainte, deoarece pe lângă prețul mare al energiei, nici prețul cerealelor nu a scăpat de scumpire.

Nu doar românii au fost afectați de aceste prețuri mari ale alimentelor și energiei, ci întreaga Europa. În plus, fermierii germani se așteaptă că prețurile alimentelor să râmână la fel de mari ca și până acum. „Acest lucru este, de asemenea, necesar deoarece costurile energiei, îngrășămintelor și, în special, al furajelor este puțin probabil să scadă semnificativ pe termen mediu”, a spus Joachim Rukwied, potrivit Playtech.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Zodiac - horoscop FOTO Shutterstock
cub horoscop bani
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
lidia fiica corneliu vadim tudor cum isi serba tatal ei ziua de nastere 802328 jpg
America Express Andreea Balan si Andreea Antonescu 6 amuleta Foto Antena 1 jpg
Prințesa Kate Middleton și Prințul William, Profimedia jpg
cub cornel Ilie png
image
image
image
image
image
image
Fratii Tate escortati de politisti la iesirea din sediul DIICOT 26 ianuarie FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
facebook messenger jpeg
gun 4560173 960 720 jpg