Canicula ne «arde» şi la buzunare: 100 de lei pe zi să ne răcorim
De câteva zile ne topim ca într-un cuptor, la peste 40 de grade Celsius, iar vremea se anunţă toridă. Motiv pentru care românii au luat cu asalt magazinele, iar îngheţata, apa minerală, fructele, legumele şi produsele lactate sunt unele dintre cele mai vândute alimente. Reporterii Click! îţi spun câţi bani trebuie să scoată familia ta din buzunar pentru o zi de caniculă.
- La micul dejun poţi mânca un iaurt slab cu fructe proaspete. Te va costa foarte puţin: de exemplu, un iaurt natural de băut Zuzu costă 2 lei, iar un măr te va costa un leu. O altă variantă sănătoasă şi răcoritoare este brânza de vaci pe care o poţi combina cu o felie, două, de pâine graham sau pâine integrală. O cutie de brânză de vaci Făgăraş, la 200 de grame, te costă 2,5 lei, iar o pâine graham, în funcţie de gramaj, poate ajunge şi la trei lei. Poţi bea ceai rece din fructe de pădure sau o limonadă fără zahăr. Evită grăsimile, prăjelile, dulciurile, alcoolul şi cofeina.
- La gustările dintre mese te poţi delecta cu fructe. Un kilogram de mere costă între 2 şi 4 lei, unul de caise 6-7 lei, piersicile ajung la 4-5 lei, portocalele la 6 lei, iar nectarinele costă în jur de 6-7 lei kg. Poţi încerca şi o salată de fructe care nu va sări de 5 lei. Însă pentru că nu vei putea mânca un kilogram, va trebui să te mulţumeşti cu o porţie de fructe, care costă aproape 1 leu.
- La prânz, o salată de crudităţi din salată verde, castarveţi cornişon, ardei gras şi roşii te costă până în 4-5 lei, iar un piept de pui la grătar cam tot pe acolo bate.
- La cină poţi mânca legume gătite la abur, pe care le găseşti la hipermarket ambalate şi congelate. De exemplu, o pungă de fasole păstăi Bonduelle, de 400 de grame, te costă aproape 5 lei. Fasolea poate fi asortată cu puţin usturoi tocat şi stropită cu zeama de la jumătate de lămâie. În total, aproximativ 6 lei. Seara, poţi mânca numai pepene dacă vrei, însă un pepene verde, la doi lei kilogramul, te va costa ceva mai mult, chiar şi 20 de lei.
- Peste zi va trebui să bei foarte multe lichide şi cu siguranţă vei pofti şi la îngheţată. O bere la doză Ciuc te costă 2,5 lei, apa minerală la doi litri ajunge şi ea la 2 lei, iar pentru cea mai ieftină îngheţată vei mai scoate din portofel încă 1,5 lei. Şi, nu în ultimul rând, va trebui să ai mereu în geantă un pachet de şerveţele umede care te vor mai răcori puţin. Cele mai ieftine costă 2 lei.
- Peste zi trebuie să te fereşti de razele UV purtând pălărie şi ochelari de soare, dar folosind şi creme cu factor de protecţie ridicat. Cea mai ieftină pălărie costă în jur de 30-40 de lei, iar o pereche de ochelari de soare luaţi dintr-un hypermarket ajung până la 30 de lei. În ceea ce priveşte cremele pentru protecţie solară, aceste produse au preţuri diferite în funcţie de firma producătoare. Ceva ieftin şi bun găseşti la Gerovital – o cremă cu factor 50, la 20 de lei.
Temperaturi periculoase în jumătate de ţară
Nouăsprezece judeţe şi municipiul Bucureşti vor fi, sâmbătă, sub avertizare “cod roşu” de caniculă, temperaturile în aceste zone urmând să ajungă chiar şi până la 44 de grade Celsius.În sudul Olteniei şi al Munteniei temperaturile vor urca spre 42-44 de grade. Tot sâmbătă, judeţele Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Botoşani, cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Suceava, precum şi nordul judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi vestul judeţelor Vrancea, Bacău şi Neamţ vor fi sub avertizare “cod portocaliu” de caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 şi 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei. Agenţia Naţională de Meteorologie arată că, în după-amiaza zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, local în nordul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales în Carpaţii Orientali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se vor semnala vijelii, grindină şi averse torenţiale. Duminică, în sudul ţării vor mai fi temperaturi maxime de 35 de grade la amiază, dar spre seară şi noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei vor fi averse torenţiale, vijelii şi grindină şi se vor cumula cantităţi importante de apă.
Ce pățește corpul tău când stai în caniculă
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Tocmai de aceea, mai ales că este “cod roşu” de caniculă, nu ieşiţi din casă!Bătrânii, gravidele, copiii şi bolnavii cronici şi cei cu afecţiuni cardiace riscă probleme grave din cauza căldurii. Nu e de glumă, se poate chiar muri, atrag atenţia medicii. Iată ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade.
- Crampe. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpiraţia este abundentă, în timpul unor activităţi fizice solicitante. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.
- Epuizare fizică. Epuizarea cauzată de caniculă apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slabiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul de lichide, însă dacă simptomele continuă, trebuie solicitat ajutorul medicului.
- Insolaţie. Insolaţia poate apărea după o expunere directă şi prelungită a capului la soare şi se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii.
- Şoc hipertermic. Temperatura creşte repede şi ajunge sau depăşeşte 40 de grade Celsius. Simptome şocului sunt: piele foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorienatare şi pierderea cunoştinţei (leşin), iar în unele cazuri şi convulsiile. Pentru persoana aflată în şoc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanţă, iar până la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusă la umbră şi udată cu apă rece.