Cardul de sănătate 2015. În ce condiții medicii plătesc tratamentul pacienților

Ultima actualizare:

    500.000 de români nu au primit nici până acum cardul de sănătate
500.000 de români nu au primit nici până acum cardul de sănătate

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai 2015. De la această dată, dispozitivul care atestă calitatea de asigurat trebuie folosit la fiecare vizită la medic, pentru serviciile decontate de stat. Iată în ce condiții medicii vor fi obligați să suporte din buzunarul lor tratamentul pacienților.

Update Ora 15.27: Toate spitalele administrate de Primăria București sunt dotate cu cititoare de carduri. Primarul general Sorin Oprescu a afirmat miercuri că toate cele 19 instituții spitalicești aflate în subordinea Administrației Spitalelor București au aparatură pentru citirea cardurilor de sănătate ale pacienților.

Cardul de sănătate a ajuns la majoritatea românilor asigurați. Totuși, circa 840.000 de asigurați nu au intrat în posesia lui, spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceștia vor beneficia de servicii medicale și în lipsa acestui dispozitiv, după ce medicii vor verifica în sistem dacă pacienții în cauză sunt asigurați. Conform CNAS serviciile medicale acordate fără card de sănătate vor fi monitorizate separat.

Cardul de sănătate, gândit pentru a controla modul în care se cheltuiesc banii publici în sănătate și decontările care se fac de către furnizori, poate fi un instrument îndreptat împotriva medicilor. Toți operatorii de servicii medicale (cabinete, spitale, medici) care au relații contractuale cu casele de asigurări pentru decontarea acestora sunt obligați să solicite cardurile pacienților și să le valideze în sistem. Dacă nu vor face acest lucru, vor fi obligați să suporte din propriul buzunar costurile aferente serviciilor prestate.

„Asiguraţii trebuie să înţeleagă că acest card are menirea de a eficientiza sistemul de asigurări de sănătate si nu de a bloca accesul lor la servicii medicale. El le dă dreptul să controleze modul cum sunt utilizaţi banii în sistem, de unde vor fi decontate doar acele servicii medicale pe care ei le validează”, a declarat miercuri Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Pacienții care plătesc pentru anumite servicii medicale (la stat sau în privat) nu trebuie să prezinte cardul, pentru a evita dubla decontare a serviciilor. Totodată, pacienții care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate, deci nu au card de sănătate, beneficiază, ca și până acum, de pachetul minim de serviciile medicale. Printre acestea se numără intervențiile de urgență și spitalizarea de trei zile.

Asigurații care au nelămuriri în legătură cu utilizarea cardului pot suna la numărul de telefon înscripționat pe acesta, de luni până vineri, între 8.00 și 20.00.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net