Cardul de sănătate trebuie validat la medicul de familie

dr. Cristina Enescu, medic de familie
dr. Cristina Enescu, medic de familie

Dacă aţi primit deja cardul de sănătate, păstraţi-l bine! Deocamdată, acesta nu poate fi validat, întrucât medicii nu şi-au cumpărat cititoare. O vor face, însă, până la sfârşitul lui noiembrie. Altfel, nu vor putea oferi consultaţii asiguraţilor. Până atunci, Click! vă explică ce conţine cardul şi cum îl veţi putea folosi.

Poştaşii au distribuit deja o parte din cardurile de sănătate. Fie le-aţi primit acasă, fie le-aţi ridicat de la poştă. Cei care nu au intrat încă în posesia cardului o vor face până la sfârşitul anului, ţinând cont că, de la 1 ianuarie, acesta va fi obligatoriu şi, fără el, nu vom mai putea primi gratuit consultaţii, medicamente şi alte servicii medicale. În plicul adus de poştaş, nu se află numai cardul, ci şi un formular, pe care va trebui să-l completaţi atunci când veţi merge la medicul de familie pentru a valida cardul. Va trebui să vă daţi sau nu acordul asupra inscripţionării pe cip-ul cardului a unor date personale, precum: grupa sanguină, RH-ul, bolile de care suferiţi şi dacă doriţi să deveniţi donator de organe.

Practic, întreg istoricul dumneavoastră medical se va afla pe card. Asta înseamnă că, de fiecare dată când veţi merge la doctor, acesta va avea la dispoziţie datele medicale necesare, ceea ce va fi în beneficiul dumneavoastră. Mai mult, în caz de urgenţă, echipajele de pe Salvare şi medicii din camerele de gardă vor acţiona mult mai rapid, cunoscând istoricul medical. Pentru a deveni funcţional, cardul trebuie activat, ceea ce înseamnă că va trebui să vă personalizaţi codul pin format din patru cifre, atunci când îl veţi prezenta pentru prima oară medicului de familie. De fiecare dată când veţi merge la doctor sau la farmacie veţi tasta personal codul. 

Deocamdată, totul e teorie, întrucât majoritatea medicilor nu au achiziţionat cititoare de card.

Cititor ACS  Smartcard Reader ACR83, 200.71 lei
Cititor ACS Smartcard Reader ACR83, 200.71 lei

”Până la sfârşitul acestei luni, voi cumpăra cititorul. Astfel, pacienţii mei vor avea timp să vină să le valideze, iar, până la 1 ianuarie, cardurile să fie active. Ce trebuie să ştie asiguraţii e faptul că acest card trebuie ţinut în permanenţă asupra lor, deoarece, fără el, nu îi voi putea consulta, nu voi putea elibera trimiteri sau reţete”, ne-a declarat dr. Cristina Enescu, medic de familie.

Cititoarele de carduri costă între 5 şi 80 de euro

Cititor FEITIAN -  R301 Smartcard  Reader, 69.81 lei
Cititor FEITIAN - R301 Smartcard Reader, 69.81 lei

Cititor Ingenico  Liteo, 77,34 lei  (tva inclus)
Cititor Ingenico Liteo, 77,34 lei (tva inclus)


    Cititor Ingenico  Liteo, 77,34 lei  (tva inclus)
Cititor Ingenico Liteo, 77,34 lei (tva inclus)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat pe site-ul său o listă cu cititoarele de card testate şi validate, ca fiind compatibile cu sistemul informatic al cardului de sănătate. Lista cuprinde 17 aparate, iar medicii pot opta pentru oricare dintre ele. Potrivit CNAS, preţurile cititoarelor variază între 5 şi 80 €. Click! vă prezintă trei dintre modelele validate de CNAS şi pe care s-ar putea să le regăsiţi, în curând, în cabinetele medicilor. 

cub gabriela marin denise pilafai png
mariana moculescu jpg
1 horoscop luna noua in berbec jpg jpeg
cub theo rose anghel damian png
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
shutterstock 165207755B jpg
cub razvan ciobanu png
Mercenari Wagner FOTO Telegram png
2 ingrijire ten iarna piele jpg jpeg
image
image
image
image
foto1 la sfinxB jpg
shutterstock 165207755B jpg
minivacanta 1 decembrie jpg
foto 1 bec economic jpg
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO