Care sunt cele mai profitabile cinci bănci din România, după un an de excepție. BRD nu mai este pe podium

Anul 2023 a fost un an de excepție pentru băncile din România, cel mai bun din istorie, a anunțat Banca Națională a României. Câștigurile realizate au fost fabuloase, primele cinci bănci ajungând la un profit record de aproape 10 miliarde de lei, adică peste 70% din câştigul total al sistemului bancar. Câștigul tuturor celor 32 de bănci din sistem a fost în 2023 de 14 miliarde de lei.

Topul celor cinci bănci cu profituri uriașe în 2023

Băncile din România au realizat un profit record în 2023. A fost cel mai bun an din istorie
Băncile din România au realizat un profit record în 2023. A fost cel mai bun an din istorie

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că profitul total raportat de cele 32 de bănci din sistem a atins în 2023 suma de 14 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 35% față de anul precedent. Din cele 14 miliarde de lei, aproape 10 reprezintă câștigurile primelor cinci bănci din România, cele mai profitabile din 2023.

Acestea sunt în ordine Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank. BRD, clasat în 2022 pe locul al treilea pierde podiumul și se clasează pe locul al patrulea, urmată de ING Bank.

Primele trei bănci au înregistrat profituri cumulate de aproximativ 6,7 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate din întregul profit al băncilor din România, potrivit datelor puse la dispoziție de BNR.

În ceea ce privește profitul pe bancă în mod individual, acesta a înregistrat creșteri cuprinse între 14% și 50%.

Principalul motor al câștigurilor pentru bănci este reprezentat de dobânzile la credite. În cazul leului, aceste dobânzi au rămas la niveluri ridicate în anul precedent, chiar dacă inflația a înregistrat o scădere semnificativă de la 14,5% în martie la 6,6% în decembrie 2023.

Prima bancă digitală din România

În 4 aprilie a fost lansată prima bancă digitală complet românească. Ea este deținută în întregime de către Grupul Financiar Banca Transilvania.

Salt Bank, primul neobank 100% românesc, oferă clienților săi oportunitatea excepțională de a deveni fondatori și, ulterior, acționari ai băncii, în cazul unei eventuale listări la bursă.

Banca digitală are deja 2.200 de clienți fondatori

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net