Carmen și Daniela pregătesc de zbor elicopterele de la MAI care salvează vieți
Două tinere au grijă ca elicopterele Ministerului de Interne (MAI) să plece în misiuni în deplină siguranță. Carmen și Daniela fac față cu succes în meserii despre care se crede că sunt destinate bărbaților. Zi de zi ele verifică aeronavele şi când pleacă să salveze vieți, dar şi când se întorc la bază.
Le-am găsit lângă hangarul din Băneasa, la sediul Inspectoratului General de Aviație. Pregăteau un elicopter care urma să plece în misiune. Daniela verifica de zor aparatura radio de la bord, iar Carmen o coordona. Totul s-a făcut cu o viteză uluitoare. Se vedea că fetele ştiu ce au de făcut. În scurt timp, elicopterul a putut decola spre o misiune extrem de importantă.
Carmen Rogojină are 28 de ani și este inginer. A urmat cursurile Academiei Tehnice Militare din Bucureşti și este angajată la Inspectoratul General de Aviație al Ministerului de Interne din anul 2014. Ea este unul dintre inginerii care își dau acordul ca o aeronavă a MAI să plece în misiune. Și face acest lucru doar după ce s-a asigurat că totul este în ordine. ”Trebuie să am grijă ca toate sistemele de la bordul aeronavei să funcționeze perfect. Este o responsabilitate mare”, ne-a explicat Carmen.
Carmen, cerută în căsătorie după un salt cu paraşuta
Este din Târgoviște (județul Dâmbovița), iar pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă avioane a moștenit-o de la tatăl său care era parașutist. Și ei îi place să sară cu parașuta.
De altfel, așa a fost cerută în căsătorie de iubitul ei pe care l-a cunoscut în Academie. ”S-a întâmplat în luna aprilie anul trecut. Am primit de ziua mea un salt cu parașuta. Iubitul meu nu a venit cu mine. Am sărit singură. Când am ajuns jos am văzut un banner pe care scria dacă vreau să mă căsătoresc cu el. A fost foarte frumos”, ne-a povestit Carmen.
Daniela: «Mama n-a vrut să fac şcoala militară»
Daniela Tănase are 24 de ani și este maistru militar. Lucrează din 2015 la Inspectoratul de Aviaţie din Băneasa. Ea se ocupă de toate sistemele radio ale aeronavei. ”Verific toată aparatura radio de la bord, căștie, stațiile de transmisie. Iau legătura cu turnul de control pentru a vedea dacă se poate menține legătura cu aeronava. Trebuie să mă asigur că toate acestea funcționează perfect înainte de decolare”, a povestit Daniela.
Tânăra este din Buzău. Tot acolo a urmat și cursurile Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc. Mama ei nu a fost de acord să dea la școala militară. Astfel că și-a încercat norocul și la Facultatea de Litere din București. A renunțat când a aflat că a fost admisă la Școala Militară. Pune multă pasiune în ceea ce face. Mai are o soră, care lucrează tot în cadrul Ministerului de Interne, la Inspectoratul pentru Imigrări, după ce a urmat cursurile Şcolii de pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră de la Oradea.
Citeşte şi:
MAI va avea noi elicoptere pentru operatiuni medicale. Aşa vor arăta noile aeronave
Ea este omul din spatele misiunilor de salvare
Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună
Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții