Carne de câine, vândută în locul cărnii de miel! Atenționarea DSVSA: cum le deosebești

Pentru consumatorii de carne care doresc să pună pe masa de Paște preparate de miel a fost emisă o atenționare din partea Direcției Sanitar Veterinare, după ce mai mulți comercianți au încercat să vândă carne de câine în locul acestui produs! Iată la ce trebuie să fii atent!

Direcția Sanitar Veterinară a emis o atenționare, înaintea cumpărăturilor de Paște Foto: Pixabay
Direcția Sanitar Veterinară a emis o atenționare, înaintea cumpărăturilor de Paște Foto: Pixabay

Tot mai mulți vânzători ambulanți profită de perioada Paștelui pentru a face bani, iar păgubiți sunt clienții care nu verifică cu atenție produsele. Astfel, aceștia se pot trezi că au cumpărat carne de caine sau carnea altor animale moarte și tranșate, în loc de carnea de miel pentru care au plătit banii.

Au început controalele de Paște. Unii comercianți încearcă să vândă carne de câine în locul celei de miel

DSVSA Giurgiu a atras atenția consumatorilor, înainte de Paște, că uneori le sunt vândute animale moarte și tranșate sau chiar carne de câine în loc de carne de miel sau oaie. Astfel, instituția a emis o atenționare, prin intermediul căreia i-a sfătuit pe consumatori cum să evite să se păcălească și la ce să fie atenți atunci când aleg carnea.

În contextul apropierii sărbătorilor pascale, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au intensificat acțiunile de control asupra respectării măsurilor de asigurare a salubrității și siguranței alimentelor de origine animală destinate consumului uman.

Astfel, este controlat întreg lanțul de producție, depozitare, transport și valorificare, iar eventualele intervenții/modificări neconforme în ceea ce privește calitatea, integritatea, autenticitatea și siguranța alimentelor de origine animală sunt sancționate conform prevederilor legale în vigoare.”, se arată în comunicat.

DSVSA Giurgiu a precizat, de asemenea, că aceste controale vizează și carnea care provine de la animale bolnave, moarte sau tăiate chiar dacă starea lor fizică nu permite acest lucru, această practică fiind interzisă prin lege.

Foarte important de precizat este faptul că orice intervenție negativă asupra calității alimentelor de origine animală, cum ar fi: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătății publice.”, se mai arată în comunicatul instituției.

Citește și: Motivul pentru care fermierii români nu pot vinde carne de oaie pe piața europeană

La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii. Cum se cumpără corect carnea de miel/oaie

Instituția a mai precizat că în cazul cărnii de ovine, carcasa trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne, precum și ștampila oficială de control sanitar. Aceasta apare, de regulă, pe spată și pe pulpe.

În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe.

Nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte.”, a mai informat instituția.

Recomandări pentru cumpărători. Ce locuri sunt de evitat

Cel mai prudent lucru pe care consumatorii îl pot face este acela de a cumpăra carne și preparate din carne din unități înregistrate sanitar-veterinar pentru un astfel de comerț, care sunt mereu verificate și corespund normelor în vigoare. Pentru protejarea sănătății, consumatorii trebuie să aibă în vedere și următoarele recomandări:

- Să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț;

- Să nu cumpere carne din piețe sau chiar din măcelării dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate și mențiunea că a fost controlată sanitar veterinar; 

Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanții care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracțiuni prin tranșarea cărnii în specialități de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferențierea provenienței organice;

- Să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante și grătarele amplasate pe traseele comerciale și turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziția reală a acestor preparate, a mai informat D.S.V.S.A. Giurgiu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net