Cartofii au ajuns la 4 lei kilogramul

Ultima actualizare:

    Cartofii încep  să devină  o delicatesă Fotografii: adevarul.ro
Cartofii încep să devină o delicatesă Fotografii: adevarul.ro

Scump, dom’le, scump! În această perioadă, cartofii româneşti pleacă de la producători cu 2 lei kilogramul, iar la la raft costă 4 lei. Cartofii îşi dublează practic preţul până ajung pe tarabele din piaţă.

Comuna Lunguleţu (Dâmboviţa) e vestită pentru agricultură, dar acum abia se găsesc cartofi din producţia 2018 în beciurile ţăranilor, fiindcă se păstrează foarte greu. Acesta e motivul pentru care preţul a sărit atât de mult, scrie adevarul.ro.  „Acum, în Lunguleţu, cartofii se vând cu 2 lei pe kilogram. E un preţ acceptabil, mai ales că vara nu vindem cu mai mult de 30 - 50 de bani kilogramul. Nu prea se mai găsesc cartofi. Mai au oamenii câteva sute de kilograme la momentul acesta, fiecare cum s-a gospodărit”, explică Ion Vlad, primarul comunei Lunguleţu. Agricultorii din comună muncesc la însămânţarea terenurilor cu cartofi, care vor putea fi vânduţi la piaţă abia peste trei - patru luni. „Noi am recoltat cartofii spre sfârşitul primăverii - începutul verii 2018. După ce au făcut socotelile cu sămânţa şi cu ce au vândut, oamenii şi-au dat seama că n-au realizat mare lucru. Este şi greu, şi scump să păstrezi cartofii atâtea luni. E nevoie de camere aerisite şi de curent electric”, adaugă edilul.  

Nea Gheorghiţă, cultivator din Lunguleţu, spune că, “în prezent, se plantează cartofii în condiţii foarte bune, dar nu ştim cum o să fie. Unii au început să intre pe câmp să însămânţeze, chiar dacă pământul mai este ud. În mod normal, prima recoltă de cartofi ar apărea la sfârşitul lunii mai. Anul acesta, cartofii noi vor apărea în iunie – iulie”.   

Răsaduri pentru legumicultori din întreaga ţară

Forfotă mare în serele Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău! Aici se produc răsaduri pentru sute de soiuri de legume din specii vechi românești. În ultimii zece ani au fost aclimatizate și soiuri exotice, printre care un soi de castravete, originar din Mexic, spanacul tip liană și dovlecelul șarpe, care la maturitate capătă gust de tomată. Mii de legumicultori din țară folosesc în grădini semințe și răsaduri cumpărate de aici, atrași de rezistența și calitatea materialului săditor. Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău deține în portofoliu peste 60 de soiuri şi hibrizi omologaţi şi brevetaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net