Câştigi mai mult de 2.000 de lei lunar? Ia-ţi adio de la casă!

Ultima actualizare:

    Se modifică «Prima casă». Doar românii cu venituri mici vor beneficia de credite şi dobânzi subvenţionate
Se modifică «Prima casă». Doar românii cu venituri mici vor beneficia de credite şi dobânzi subvenţionate

Guvernanţii vor să pună pe butuci unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării intenţionează să ne limiteze accesul la credite subvenţionate. „Prima casă” se va adresa doar românilor cu venituri de până la 2.000 de lei lunar.

„Prima casă low-cost”. Aşa s-ar putea numi, neoficial, programul guvernamental care îi ajuta până acum pe români să-şi cumpere o locuinţă prin credite bancare avantajoase. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării sunt de părere că prea mulţi români au acces la case cu dobânzi subvenţionate de stat, motiv pentru care vor să taie elanul celor care aplică pentru o locuinţă prin credit „prietenos”. Strategia Naţională privind Locuirea, document care urmează să fie scos în dezbatere publică, prevede că românii cu venituri lunare nete mai mari decât salariul mediu  la nivel naţional (2.000 de lei) nu mai pot aplica pentru o casă din program.

170.000 de români au luat credite garantate

În ciuda succesului de care s-a bucurat acest program, băncile nu s-ar împotrivi limitării accesului la credite cu garanţii de stat. „Au fost interesate în practică de acest produs pentru că au dat credite, dar s-au arătat reticente pentru că au o marjă de profitabilitate redusă şi cred că în viitorul apropiat vor fi şi mai reticente în a susţine continuarea programului”, a declarat Dragoş Nechifor, managerul unei companii de brokeraj, pentru stirileprotv.ro.

Peste 170.000 de români şi-au luat locuinţe prin programul guvernamental, lansat în anul 2009. Ei au beneficiat de credite subvenţionate de stat, de un avans de cel mult 5% şi de dobânzi mici. Acum, acest proiect pare a fi ajuns la capăt de drum. O dată pentru că băncile nu mai acceptă dosare noi, ca reacţie la Legea dării în plată, iar al doilea motiv e că ratele ar fi prea mari pentru cei cărora li se va adresa acest program. Românii care câştigă 2.000 de lei lunar nu-şi vor mai permite nici măcar ratele mici aferente creditelor ieftine. Asta, în eventualitatea în care băncile le vor aproba dosarele. 

Proprietarii de locuinţe cu bulină, cazaţi pe banii statului

Strategia Ministerului Dezvoltării îşi propune să facă ordine şi în rândul proprietarilor de spaţii de locuit cu bulină. Aceştia vor avea interdicţia de a locui în case nesigure şi obligaţia de a-şi consolida locuinţele. Pentru a veni în sprijinul lor, guvernanţii se gândesc să le achite chiria în locuinţe particulare, însă doar pe durata lucrărilor de consolidare. În plus, documentul care urmează să fie lansat în dezbatere publică stabileşte noi reguli referitoare la regimul locuinţelor ANL. Acestea nu vor mai putea fi cumpărate de chiriaşi. Cei care au lucrat la acest document spun că, în prezent, chiriaşilor ANL li s-au creat condiţii pentru a cumpăra locuinţele sub preţul pieţei. Acest lucru, spun iniţiatorii strategiei, „duce la reducerea preţului unui activ public important şi subvenţionează o categorie a populaţiei ale cărei mijloace de trai nu sunt testate în nici un fel”. 

image
image
image
image
image
image
970 5 fotoADocea Untold jpg
jose ruben mexic zoo jpg
masina politie foto: pexels
urcior jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
creatoare deserturi din sapun instagram jpg