Cât costă anvelopele de iarnă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vremea capricioasă dă bătăi de cap şoferilor. În unele zone din ţară a nins, iar meteorologii anunţă vreme rece în continuare, astfel că mulţi au început deja să-şi echipeze maşinile pentru sezonul rece.

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, potrivit legii, atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei, indiferent de data calendaristică. Asta înseamnă că dacă te prinde ninsoarea la volan, rişti amenzi usuturătoare. Potrivit România TV, şoferii sunt nevoiţi să scoată din buzunare circa 1.000 de lei, pentru echiparea maşinilor de iarnă. Preţurile diferă în funcţie de dimensiune, producător şi marcă.

Conform Codului Rutier, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

În plus, în caz de accident anumite companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarnă.

Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons".

Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești "mud" and "snow", care înseamnă "noroi (nămol)" și, respectiv, "zăpadă".

Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Luând în calcul una dintre cele mai utilizate tipuri de anvelope pentru autoturismele compacte, 205/55 R16, cei de la Capital.ro au aflat că unul dintre cele mai ieftine cauciucuri, Riken, costă 187 de lei, în timp ce unul "mediu", Firestone Winterhawk 3, circa 350 de lei. Există şi anvelope mult mai scumpe precum Michelin Agilis Alpin care are un preţ de 590 lei bucata. La aceste sume trebuie să mai adăugaţi costurile de montare pe maşină care pot ajunge la două-trei sute de lei dacă e nevoie de echilibrare şi aveţi aceleaşi jante atât pentru vară cât şi pentru iarnă.

Un site care comercializează cauciucuri are la dispoziţie o ofertă atractivă. 75 de lei bucata de anvelopă cu dimensiunile 185/60/14. Cauciucurile sunt reşapate, adică reconstruite.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net