Cât trebuie să dea studenţii dacă vor să stea "la oraş"

Ultima actualizare:

Se apropie un nou an universitar şi în marile oraşe, unde studiază sute de mii de studenţi, a început alergătura după locuinţe. Cum se întâmplă în fiecare an şi acum s-a mişcat din nou piaţa imobiliară, iar chiriile sunt tot mai mari. Astfel, tinerii trebuie să scoată din buzunar între 100 de lei şi 310 euro.

Cele mai căutate zone pentru studenţii care vin din provincie să studieze în Bucureşti sunt Dristor, Grozăveşti-Politehnică, Unirii-Universitate, Timpuri Noi şi Eroilor, scrie adevarul.ro. Pe de altă parte, studenţii care au intrat la buget se pot orienta către locurile din cămine care sunt mult mai ieftine: între 100 şi 350 de lei. Potrivit statisticilor INS, anul trecut erau aproximativ 128 de mii de studenţi în Capitală, cei mai mulţi dintre ei fiind din alte oraşe. Iar cum la cămine se pot caza doar studenţii care au intrat cu medie mare la buget sau cei care vin din medii vulnerabile, mulţi dintre tineri se orientează către închirierea unei garsoniere.

Pe locul I se află Zona Dristor, unde costul chiriei pentru o garsonieră se situează între 230-240 de euro. Deşi nu se află în imediata vecinătate a nici unui pol universitar, zona e prima în top datorită nivelului chiriilor raportat la beneficii precum prezenţa a două magistrale de metrou diferite (M1 şi M3) ce conectează cartierul la toate punctele majore de interes din Bucureşti şi proximitatea faţă de două centre comerciale cu numeroase opţiuni de petrecere a timpului liber (ParkLake şi Bucureşti Mall).

Pe locul II este poziţionată Zona Grozăveşti-Politehnica, unde, pentru închirierea unei garsoniere, studenţii trebuie să scoată din buzunar între 250 şi 290 de euro. Este zona tradiţională a studenţilor din Bucureşti, unde se regăsesc şi cele două campusuri publice – Complexul Studenţesc Regie şi Complexul Studenţesc Leu. În zonă se află Politehnica, Facultatea de Electronică & Telecomunicaţii, Facultatea de Psihologie şi Facultatea de Jurnalism.

Pe poziţia a treia urmează Zona ultracentrală Unirii-Universitate-Romană, unde chiriile sunt ceva mai mari: între 290-310 euro, pentru o garsonieră. Este zona ce reuneşte cele mai mari centre universitare: Universitatea Bucureşti cu cele 13 facultăţi având numeroase specializări (Litere, Drept, Filosofie, Istorie, Biologie, Chimie, Matematică, Fizică, Geografie etc) şi Academia de Studii Economice. Proximitatea faţă de Centrul Vechi, polul distracţiei din Capitală cu numeroase cafenele, restaurante şi cluburi, şi faţă de Parcul Cişmigiu precum şi reţeaua bine pusă la punct de mijloace de transport în comun – trei staţii de metrou şi numeroase staţii de autobuze şi troleibuze – sunt prinicipalele beneficii, informează adevarul.ro

Pe locul IV se află Zona Timpuri Noi, unde nivelul chiriilor pentru o garsonieră se situează între 280-300 euro. În zonă se află un pol al universităţilor private - Universitatea Dimtrie Cantemir, Nicolae Titulescu şi Titu Maiorescu, cererea venind aici din partea unor studenţi cu bugete lunare peste medie. Proximitatea faţă de Parcul Tineretului şi Centrul Vechi, precum şi recentele investiţii în proiecte comerciale conferă zonei o aură de exclusivism, acesta fiind şi motivul pentru care preţurile sunt mai piperate.

O altă zonă căutată este Eroilor – Ştirbei Vodă. Aici chiriile pentru o garsonieră sunt între 255-280 euro. Totodată, în această zonă regăsim Universitatea de Medicină şi Farmacie cu patru specializări (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie şi Moaşe & Asistenţă Medicală) şi Universitatea Naţională de Apărare. Prezenţa staţiei de metrou, proximitatea faţă de parcuri (Eroilor, Operei şi Cişmigiu), precum şi faţă de zona ultracentrală sunt principalele beneficii ale acestei zone.

Care sunt cele mai căutate cămine din Capitală şi cât costă

Căminele din Campusul Grozăveşti sunt printre cele mai căutate de către studenţi. Pentru Căminul A1, unde ajung doar studenţii cu mediile cele mai mari, chiria este de 130 de lei/lună. Aici stau câte trei persoane într-o cameră cu baie, scrie Vice România, citată de adevarul.ro. Pe când în celelalte patru cămine, unde preţul este de 120 de lei, sunt două băi mixte pe palier. La Căminele Kogălniceanu, situate în curtea Facultăţii de Drept, preţul este tot 120 de lei, dar internetul se achită separat. Aici camerele sunt cu două, trei sau patru paturi şi două băi pe fiecare palier. Şi cele două cămine din Complexul Theodor Pallady sunt la mare căutare. Aici preţurile sunt de aproximativ 130 de lei. Camerele sunt fie cu patru paturi, fie cu două. La rândul său, Complexul de cămine din Tei este unul dintre cele mai cunoscute din Bucureşti. Aici sunt 7 cămine, iar preţurile variază între 100 şi 350 de lei-în funcţie de câte locuri sunt în cameră. 

Care sunt preţurile în marile centre universitare

TIMIŞOARA. Chiriile au crescut cu două luni înaintea începerii anului universitar. Suma necesară pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 185-190 de euro pe lună, în creştere de la 171 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. În zona Complex Studenţesc, o locuinţă cu o cameră, cu o suprafaţă de 17 mp utili, este listată pe portalul Imobiliare.ro la un preţ de 125 de euro pe lună. În momentul de faţă, un apartament cu două camere poate fi închiriat, în medie, cu 300 de euro pe lună în Timişoara, faţă de o medie de 278 de euro pe lună anul trecut. 

CLUJ-NAPOCA. În medie, chiriile au crescut cu 10-15% faţă de aceeaşi perioadă din 2017. O garsonieră se poate închiria la Cluj cu sume care pornesc de la 200 de euro, dar pot ajunge până la 600-700 de euro, însă doar în cazuri excepţionale. Chiriile pentru apartamentele cu două camere pornesc de la 330-350 de euro şi depăşesc frecvent 500 de euro, tot în funcţie de zone şi de gradul de confort. „Cele mai căutate zone sunt cartierele Gheorgheni, Mărăşti şi Zorilor, acolo unde se află şi sediile unor facultăţi. Plus zona centrală, desigur“, spune Mihail Patrinichi, administrator la agenţia imobiliară Student Mob. 

CONSTANŢA. Mariana Gagu, agent imobiliar, spune că închirierea unei garsoniere „în zonele pe care le preferă studenţii, Campus, Tomis Nord, Tomis 3, Spital, Tomis 1, porneşte de la 200 de euro. La acest preţ să nu vă aşteptaţi la lux, sunt garsoniere modeste. Apartamentele cu 2 camere pornesc de la 250 de euro şi ajung chiar şi la 350-400 de euro lunar. Depinde de amenajări, zonă, etaj şi altele“. Cu aproximativ 800 de lei lunar un student se poate caza din luna octombrie şi în hoteluri din staţiunea Mamaia care funcţionează în extrasezon în regim de cămine studenţeşti.

IAŞI. Apartamentele cu 1-2 camere, cele mai căutate de tinerii studenţi care vor să locuiască singuri, au preţuri de la 250 de euro la 300-400 de euro, pentru cele din cartierele aflate departe de centru, precum Tătăraşi sau CUG. Chiar şi în cartierul Dacia, unul dintre cele mai sărace din Iaşi, chiria pentru un apartament cu trei camere ajunge la 300 de euro. La aceste sume se adaugă şi garanţia, care este, de obicei, contravaloarea unei luni sau două de chirie. „Preţurile au crescut pentru că apartamentele în zonele bune se găsesc greu. De obicei, stundenţii păstrează peste vară apartamentele plătind o parte din chirie şi evită nebunia din toamnă“, explică un agent imobiliar din Iaşi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net