Câţi bani scoţi din buzunare dacă încalci regulile de circulaţie
Şoferi, de la începutul lunii riscaţi penalizări mai mari pentru abaterile de la litera legii! Asta, pentru că punctul de amendă e strâns legat de salariul minim pe economie, care a crescut cu 200 de lei.
10% din salariul minim pe economie reprezintă un punct de amendă. Iar cum venitul minim brut a sărit, de la 1 mai, de la 1.050 la 1.250 lei, şi punctul de penalizare a crescut de la 105 la 125 de lei. Potrivit Codului Rutier, în funcţie de gravitatea faptelor, şoferii indisciplinaţi pot fi sancţionaţi cu 2 – 20 de puncte de amendă, ceea ce s-ar traduce în amenzi cuprinse între 250 şi 2.500 de lei. Potrivit adevarul.ro, mult mai aspru sunt pedepsite abaterile persoanelor juridice, care riscă amenzi de la 2.625 la 12.500 de lei.
- La clasa I de sancţiuni intră nerespectarea îndatoririlor legate de semnalizare, lăsarea liberă a volanului în mers sau nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.
- Amenzile din clasa a II-a sunt date pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor de obligare sau a regulilor de utilizare a claxonului. Tot aici sunt prinse şi amenzile pentru conducerea unui vehicul cu alte anvelope decât cele trecute întalon sau cu anvelope uzate peste limita admisă. Cu amenzi din clasa a II-a, dar şi cu suspendarea permisului pe 30 de zile, se sancţionează depăşirea coloanelor oprite la semafor sau la trecerile cu cale ferată sau nerespectarea culorii roşii a semaforului.
- Cu amenzi cuprinse în clasa a III-a se sancţionează conducerea unui vehicul cu permis auto expirat sau conducerea unui vehicul cu defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare. Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, trecerea pe roşu soldată cu un accident din care au rezultat avarii, circulaţia pe sens opus se sancţionează şi ele cu amenzi de la clasa a III-a, dar şi cu suspendarea permisului pe 60 de zile.
- Amenzile din clasa a IV-a se aplică atunci când se circulă cu vehicule a căror inspecţie tehnică (ITP) este expirată, dar şi atunci când se circulă pe zăpadă sau polei fără cauciucuri de iarnă. Amenzile de clasa a IV-a şi suspendarea permisului pe 90 de zile se aplică pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea unui vehicul cu defecţiuni grave la sistemul de frânare/direcţie, depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum.
Şoferii care folosesc telefoane mobile în timpul deplasării, cei care nu poartă centura de siguranţă sau care opresc neregulamentar, vor primi două puncte de penalizare, în timp ce conducătorii auto care depăşesc cu 21-30 de km/h viteza maximă admisă şi cei care staţionează neregulamentar vor fi sancţionaţi cu trei puncte de penalizare.
Clasele de sancţiuni
- Clasa I – 2 sau 3 puncte de penalizare (250 sau 375 lei);
- Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte de penalizare (500 sau 625 lei);
- Clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte de penalizare (de la 750 la 1.000 lei);
- Clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte de penalizare (de la 1.125 la 2.500 lei) ;
- Clasa a V-a (pentru persoanele juridice) – de la 21 la 100 de puncte de penalizare (de la 2.625 la 12.500 lei).
ALTE SCHIMBĂRI: Au scăzut tarifele de roaming
De la 1 mai, salariul brut pe economie s-a majorat la 1.250 lei, creştere care implică însă şi contribuţii de sănătate mai mari. Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) cresc de la 57,7 lei/lună la 68,7 lei/lună – 5,5% din salariul minim pe economie. Astfel, pentru anul 2016, CASS va fi de 781 de lei (231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie, la care se adaugă 550 de lei datoraţi pentru perioada mai-decembrie). În schimb, scade preţul gazelor şi pentru populaţie şi pentru industrie, ceea ce va duce la ieftiniri treptate ale alimentelor. Tot de la 1 mai, agricultorii sunt obligaţi să-şi înregistreze terenurile deţinute şi destinaţia acestora. Luna aceasta a intrat în vigoare şi noul Cod Vamal, tarifele de roaming scad, iar Fiscul va publica pe site-ul instituţiei, în ultima zi a acestei luni, lista contribuabililor care înregistrează restanţe bugetare.