Câți bani vor primi medicii și asistentele ca să vaccineze populația împotriva Covid-19
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă ce prevede plata personalului medical implicat în vaccinarea împotriva Covid-19. Iată câți bani vor primi medicii și asistentele ca să imunizeze populația.
„Sunt două lucruri esenţiale pe care le adresează o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în ultima şedinţă de guvern şi va fi adoptată în următoarea şedinţă de guvern. Pe de o parte, o problemă este aceea a personalului vaccinator: cine face efectiv vaccinul, inoculează vaccinul. Trebuie să ne asigurăm că acele persoane sunt plătite, sunt motivate să facă asta. Este de departe cea mai mare provocare a României, cea mai mare campanie de vaccinare”, a spus Voiculescu la Digi 24.
Medicul va primi 100 de lei pe oră, iar asistentul 50 de lei ca să vaccineze populația împotriva Covid-19
Ministerul Sănătății a anunțat că ordonanța prevede ca un medic care participă la campnaia vaccinare să fie plătit cu 100 de lei pe oră, un asistent cu 50 de lei şi un registrator cu 25 de lei.
„Sumele propuse în ordonanţa de urgenţă – sunt mai degrabă propuneri, pentru că le vom vedea adoptate abia după ce trece de Guvern şi după ce există o discuţie la nivelul Guvernului. Deja vă pot spune că există discuţii la nivelul ministerelor. Sunt sume brute. Al doilea aspect este implicarea medicilor de familie. Ne bazăm pe medicii de familie să îşi informeze pacienţii de pe lista fiecăruia, să îi înscrie în platforma de programare şi apoi să monitorizeze orice alte nevoi”, a mai spus șeful de la Sănătate.
Și medicii de familie vor fi bonusați ”pentru succes”, adică dacă vor convinge cât mai mulți pacienți să se vaccineze împotriva coronavirusului.
Se pregătește Etapa a-II-a de vaccinare. Cine se imunizează anti Covid-19
Deja autoritățile pregătesc liste cu persoanele care doresc să se imunizeze anti Covid-19, în Etapa a-II-a de vaccinare.
Sunt angajați din domenii de cheie de activitate, precum:
- personalul pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
- personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești;
- personalul din sectorul economic vital:
- procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;
uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- centrale elcetrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;
- personalul din învățământ și creșe;
- personalul poștal și din servicii de curierat;
- personalul cultelor religioase;
- personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale;
- personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Citește și:
Cum se fac programările pentru vaccinarea anti-Covid
Cu ce ne vaccinăm? Cu Pfizer sau Moderna? 4 întrebări, 4 răspunsuri