Cazul Visarion Alexa schimbă obiceiurile bisericești! Ce decizie a luat Patriarhia

Biserica Ortodoxă Română urmează să implementeze o serie de hotărâri, aprobate în cadrul Sfântului Sinod al BOR, joi, 29 septembrie.

Spovedania se va realiza respectând reguli stricte

Cele mai ample discuții au vizat spovedania și rolul duhovnicului, în contextul scandalului, al cărui protagonist este părintele Visarion Alexa, din București, o veritabilă vedetă a bisericii ortodoxe.

Căzut în dizgrație, după ce a fost demarată o anchetă de agresiune sexuală asupra unei enoriașe, în timpul spovedaniei, Visarion Alexa a fost taxat, momentan, de BOR, prin retragerea funcției de preot paroh.

Citește și: Mărturiile scandaloase ale duhovnicului Visarion Alexa: „Soția mea are 40 de ani, dar arată ca de 18”

În funcție de parcursul anchetei, este posibil să fie aplicate și alte sancțiune, dar, până atunci, BOR a decis să implementeze o serie de modificări în rânduielile bisericești.

Astfel, spovedania se va realiza „în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Reguli clare de conduită pentru preoții duhovnici

BOR a decis că preotul duhovnic are, în primul rând, datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa. 

De asemenea, noile reguli impun ca taina spovedaniei să nu fie condiționată de vreun interes material sau de altă natură. Mai mult, orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant.

Vezi și: Părintele Visarion Alexa, prieten cu femeia care îl acuză de agresiune sexuală

Iar partea care pare să fie inspirată cel mai mult din scandalul părintelui Visarion Alexa prevede ca duhovnicul să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei.

Alte reguli similare asumate de BOR presupun: respectarea cu strictețe a cadrului adecvat spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii și evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul, glume inadecvate sau gesturi indecente.

Nu rata nici: Uite ce mesaje ar fi trimis Visarion Alexa unei enoriașe: «Te cunosc de mică...»

Comunicatul mai arată că Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a  Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
loredana groza si sotul 7 webp
horoscop jpg
cub Daniel Onoriu png
cub mihai traistariu png
infidelitate jpeg
image
image
image
image
image
image
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif