CCR a decis că purtarea măştii în aer liber este neconstituţională. Ce se va întâmpla cu amenzile

Ultima actualizare:

Judecătorii Curții Constituționale au decis marți, 15 februarie, că impunerea purtării măștii de protecție în aer liber este neconstituțională, invocând motive care țin de procedura legislativă. Decizia CCR nu anulează însă amenzile date până în prezent.

femeie masca jpeg

Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se arăta ca fiind obligatorie purtarea măştii de protecție în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Ce se întâmplă în continuare? Decizia de azi a CCR va intra în vigoare după motivarea ei (n.r. termenul de motivare este de 30 de zile) și după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. După aceste proceduri am putea scăpa de mască în spațiile deschise. Totuși, Guvernul poate să vină cu o nouă Ordonanţă de Urgenţă, modificată, avertizează Augustin Zegrean, fost judecător la Curtea Constituţională. „Are la dispoziţie 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial să modifice dispoziţia legală şi să o pună în acord cu decizia Curţii”, a declarat Zegrean pentru Adevărul.

Ce se întâmplă cu amenzile date până acum

Amenzile date din octombrie 2020 și până în prezent, pentru nepurtarea  măștii de protecție în spațiile publice, ar putea fi anulate. Augustin Zegrean, fost judecător la Curtea Constituţională, a explicat pentru z „Adevărul” că decizia CCR nu va schimba situația amenzilor pe care oamenii le-au primit pentru nepurtarea măştii. Amenzile pentru nepurtarea măștii sunt cuprinse între 500 și 2500 de lei.

Rămân date (n.r. amenzile). Cele care s-au dat în vremea când era legea în vigoare rămân date. Amenzile s-au plătit. Cei care le contestă s-ar putea să aibă succes în instanţă, dar este vorba de legea până la declararea ca fiind neconstituţională şi se bucură de prezumţia de constituţionalitate. Tot ce s-a făcut până la data la care decizia Curţii intră în vigoare este ok, după aceea nu mai este ok. Amenzile care nu au fost plătite vor fi plătite dacă nu sunt constestate, pentru că nu se anulează prin decizia Curţii”, a explicat fostul judecător CCR, pentru „Adevărul”. 

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net