Ce a spus neurochirurgul Dănăilă despre poza din metrou devenită virală
Medicul specialist neurochirurg Leon Dănăilă a fost surprins marți (19 aprilie) de o femeie în timp ce călătorea cu metroul, iar fotografia a ajuns virală pe rețeaua de socializare Facebook. La 82 de ani, profesorul doctor Dănăilă încă se află în activitate la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, unde salvează vieți în fiecare zi.
Fotografia cu pricina a adunat mai multe de 100.000 de distribuiri, iar oamenii au avut numai cuvinte de laudă la adresa doctorului de geniu, care a refuzat să plece în străinătate unde ar fi putut fi plătit mult mai bine pentru ceea ce face și ar fi fost cu adevărat apreciat.
Miercuri (20 aprilie), Leon Dănăilă a aflat despre imaginea devenită virală și a avut o replică la reacțiile oamenilor. Alături de o fotografie a premierului britanic David Cameron în metroul londonez, profesorul a scris pe Fcebook: Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire.
Precizările pe care Leon Dănăilă a ținut să le facă sunt legate de viața absolut normală pe care o duce și pe care vrea să o păstreze în limita decenței. A renunțat de un an la mașină pentru că vrea să facă mișcare și pentru că ține ca Bucureștiul să fie un oraș cât mai puțin aglomerat. Utilizarea eficientă a mijloacelor de transport în comun este văzută ca un lucru esențial într-o societate civilizată și o modalitate care protejează mediul și reduce cantitatea de noxe, dar câștigă și timp.
"Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul preferând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat", și-a încheiat mesajul geniul neurochirurgiei.