Ce e de făcut dacă magazinul nu vrea să îți returneze garanția de 50 de bani pentru PET-uri. "Oamenii trebuie să cunoască asta"

În ultima perioadă, au fost raportate numeroase cazuri în care magazinele refuză să returneze garanția de 50 de bani pentru ambalajele PET. Acest comportament nu doar că încalcă drepturile consumatorilor, dar contribuie și la problemele de mediu prin descurajarea reciclării. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că astfel de practici trebuie combătute cu fermitate, iar cetățenii trebuie să fie informați despre drepturile lor și pașii pe care îi pot urma pentru a-și recupera banii.

Sticle de plastic. Foto: arhiva.
Sticle de plastic. Foto: arhiva.

Drepturile cetățenilor și sancțiunile aplicabile

Ministrul Mircea Fechet a subliniat că cetățenii au dreptul de a primi înapoi garanția pentru ambalajele PET și că operatorii economici care refuză să facă acest lucru pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.

"Oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept, de a li se rambursa garanția și, în momentul în care sunt refuzați de către comercianți în ceea ce privește rambursarea acestei garanții, pot sesiza Garda de Mediu în scris sau telefonic ori pe pagina de Facebook a comisariatelor Gărzii de Mediu", a declarat ministrul.

Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această problemă

Solicită explicații magazinului: În primul rând, cere explicații personalului magazinului și asigură-te că ești informat corect despre politica de returnare a garanției pentru PET-uri.

Adresează-te Gărzii de Mediu: Dacă magazinul continuă să refuze rambursarea garanției, sesizează Garda de Mediu. Poți face acest lucru prin:

-  Trimițând o plângere scrisă la comisariatul local al Gărzii de Mediu.

- Contactând telefonic Garda de Mediu pentru a raporta incidentul.

- Postând o plângere pe pagina de Facebook a comisariatului local al Gărzii de Mediu.

Sancțiuni pentru comercianți

Ministrul a subliniat că magazinele care refuză rambursarea garanției vor fi sancționate pentru a preveni astfel de comportamente în viitor.

"Cuantumul sancțiunii pentru astfel de situații este de până la 50.000 de lei. Eu am transmis colegilor mei că astfel de situații trebuie tratate cu toată fermitatea, pentru a descuraja un astfel de comportament în viitor", a spus Mircea Fechet.

Informare și educare

Ministrul Mediului a remarcat că, deși mulți comercianți refuză rambursarea garanției din lipsă de informare sau bună credință, este timpul ca aceste practici să fie corectate. El a menționat că au trecut primele șase luni de funcționare ale Sistemului Garanție-Returnare și că acum este necesar să se aplice legea cu strictețe.

"De fiecare dată am spus colegilor de la Garda de Mediu: mai întâi explicați, poate apreciați că se impune un avertisment. Eu cred că am depășit faza în care trebuia să învățăm ceea ce aveam de învățat... să sancționeze acei operatori economici, pentru a ne asigura că toți cetățenii României sunt tratați cu respectul cuvenit și cu aplicarea legii", a adăugat ministrul.

Este esențial ca cetățenii să fie conștienți de drepturile lor și să acționeze în mod corespunzător atunci când acestea sunt încălcate. Refuzul magazinelor de a returna garanția pentru ambalajele PET nu doar că afectează financiar consumatorii, dar are și un impact negativ asupra mediului prin descurajarea reciclării. Sesizând Garda de Mediu și insistând asupra respectării legii, putem contribui la crearea unui mediu mai curat și la respectarea drepturilor consumatorilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Nita jpg
image
image
image
image
image
image
ceapa cartofi jpg
lavanda 1 jpg
telefon jpg
mancare de fasole verde jpeg
Cartofi prajiti Foto shutterstock 782040517 jpg
femeie vara rochie inflorata shutterstock 77805982 jpeg
reguli noi aeroport jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net