Ce este aplicația ”Alertă Răpire Copil”! Iohannis crede ar fi fost soluția în cazul Caracal
”În cazul Caracal, au fost încălcate o serie de proceduri interne, una dintre ele fiind legată de declanșarea și funcționarea mecanismului Alertă Răpire Copil”, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis. Click! îți spune ce este acest sistem, gândit să ajute Parchetul și Poliția în cazul dispariției unui copil.
În lume, fiecare stat şi-a creat sisteme proprii de căutare şi găsire rapidă a copiilor răpiţi. Potrivit specialiștilor, experiența a dovedit că cele mai eficiente sunt cele care implică sprijinul tuturor cetăţenilor. Un astfel de mecanism, numit Alertă Răpire Copil, a fost implementat şi în România, de către Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul Focus.”Alertă Răpire Copil este un mecanism naţional de alertă publică care se declanşează în situaţii de răpire a unui copil ori în situaţii când vorbim de un copil dispărut a cărui viaţă poate fi în pericol. După declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit, este rugat să anunţe imediat poliţia" se anunța oficial la lansarea sistemului în primăvara lui 2011. Potrivit hotnews.ro, sistemul a beneficiat de o finanțare europeană de 236.000 de euro, iar Inspectoratul General al Poliției Române a contribuit cu 53.828 de euro. Alți 6.000 de euro au venit din partea FOCUS (Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual).
Klaus Iohannis despre”Alertă Răpire Copil”
Sistemul este în procedurile Parchetului și Poliției, dar nu a fost folosit însă niciodată și nimeni nu a explicat de ce.”În cazul Caracal, autoritățile se fac vinovate de nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul General privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, a declarat marți după ședința CSAT președintele Klaus Iohannis. Practic, singurul sistem de care dispun autoritățile în caz de răpire a unui copil este îngropat și uitat.
Cum ar trebui să funcționeze”Alertă Răpire Copil”
Mecanismul de alertă se declanşează numai în acele cazuri în care este vorba despre răpirea unui copil sau despre dispariţia sa în circumstanţe în care viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol. Cazurile dispariţiilor care îmbracă forma plecărilor voluntare, cele de răpiri parentale, cu excepţia celor în care poate fi periclitată viaţa copilului, nu fac obiectul declanşării mecanismului de alertă. Mesajul de alertă va fi succint şi va conţine următoarele informaţii:
-ziua, ora şi locul unde s-a produs răpirea sau dispariţia;
-prenumele copilului şi o poză cât mai recentă a acestuia;
-obiectele de îmbrăcăminte, semnalmentele şi semnele particulare vizibile;
-descrierea autoturismului folosit de suspect, direcţia în care se deplasează, destinaţia posibilă (dacă există informaţii);
-descrierea suspectului (dacă există informaţii);
-numărul de apel unic de urgenţă “112”, la care populaţia (eventualii martori) poate comunica imediat informaţii utile pentru localizarea victimei şi a suspectului.
-mesajul de alertă va începe cu formula: I.G.P.R. şi P.Î.C.C.J. au declanşat mecanismul ALERTĂ RĂPIRE COPIL! şi va conţine textul Sunaţi urgent la 112! Nu interveniţi dumneavoastră!”, anunța Poliția.
Alerta ar trebui să fie transmisă repetat, la fiecare sfert de oră, pe telefoanele mobile, pe afişajele electronice din gări, de la metrou și din stațiile transportului în comun