Ce este sindromul inflamator multisistemic post-COVID care apare la copii. La ce să fie atenți părinții

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă Click
Foto: Arhivă Click

Părinţii să fie atenţi la starea copiilor, pentru că încep să apară destul de des cazuri de sindrom inflamator multisistemic post-COVID, avertizează medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, precizând că, din ianuarie, au fost înregistrate peste 30 astfel de cazuri.

Date statistice prezentate de graphs.ro indică faptul că numărul de infectări în grupa 0-9 ani este deja la nivelul maximului din luna noiembrie a anului trecut, dar şi la categoria 10-19 ani se înregistrează o creştere bruscă.

Dr. Alexandru trage însă un semnal de alarmă legat de modul în care boala COVID-19 se poate manifesta la distanţă de 2, 3 sau chiar 4 săptămâni din clipa în care copilul a avut testul pozitiv.

Medicul spune că specialiştii din spital au tratat zeci de copii cu sindrom inflamator multisistemic, copii care au ajuns în urgenţă la spital la câteva săptămâni după ce au avut infecţia COVID-19. Expertul a explicat pentru News.ro că au fost şi destule situaţii în care copiii au ajuns la spital cu acest sindrom după ce au avut forme asimptomatice de COVID-19, deci nu au ştiut că au avut boala.„Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic post – infecţie cu virusul Sars- Cov -2. Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de AŢI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie”, spune medicul Raluca Alexandru.  Ce au de făcut părinţii chiar şi după ce copilul a avut infecţia COVID-19: „Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, spune medicul Raluca Alexandru.  Copilul poate să nu dezvolte o simptomatologie zgomotoasă, uneori se negativează şi apoi apare sindromul, iar acesta poate apărea la copii testaţi pozitiv cu 3-4 săptămâni în urmă.

În sindromul inflamator multisistemic, pot fi afectate mai multe organe, boala poate da manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, hepatice, renale, dermatologice, mai spune medicul, şi de aceea este atât de important ca părinţii să solicite ajutor medical când observă că starea copiilor se degradează. La Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, există o secţie special destinată cazurilor de COVID-19 la copii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net