Ce greşeală au făcut cei doi medici ajunşi la puşcărie
Doi chirurgi din Slatina sunt primii medici din România condamnaţi la închisoare cu executare pentru malpraxis. Cei doi vor sta după gratii câte trei ani şi jumătate. Ei au fost găsiţi vinovaţi în cazul unui copil de 9 ani, care a ajuns la spital cu o fractură, pentru ca apoi să i se amputeze mâna şi, în cele din urmă, să moară din cauza şocului toxico-septic.
Premieră în cazul medicilor Paul Iancu şi Mircea Tusciuc, angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina: închisoare cu executare pentru malpraxis. Procesul a început în 2010, după moartea unui copil de 9 ani.
Cristian Grigore, un puşti din Şerbăneşti (Olt), a ajuns la spital pe 23 mai 2010, după o căzătură în urma căreia şi-a fracturat mâna. Paul Iancu, medicul de gardă, a hotărât să i se pună mâna în gips, predând cazul, a doua zi, medicului Mircea Tusciuc. Timp de trei zile, băiatul a fost controlat superficial şi a fost externat pe 26 mai. Acasă, starea copilului s-a agravat, iar părinţii l-au adus din nou la spital. După examinare, s-a hotărât să i se scoată gipsul şi să-i fie amputată mâna stângă. Deşi intervenţia medicului Tusciuc ar fi trebuit să-i salveze viaţa, elevul a murit pe 27 mai, din cauza şocului toxico-septic. Curtea de Apel Craiova i-a condamnat în aprilie 2018 pe cei doi, definitiv, la închisoare cu executare şi la plata de daune către părinţii copilului.
Medicul expert Sorin Lesnic a explicat, pentru adevarul.ro, în ce constă vina celor doi doctori. „S-a întâmplat din prostia lor. În fişă, asistentul medical a scris: fractură deschisă antebraţ. La acel copil, o bucăţică mică de pământ a intrat în focarul de fractură. Închizându-se, s-a creat un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor microbieni”, arată Lesnic. “Copilul trebuia examinat de medic, ceea ce nu s-a întâmplat. Iancu a zis – «are fractură, s-a redus», i s-a pus gipsul, cu gândul că va veni Tusciuc a doua zi şi va examina copilul. Tusciuc a zis – «de ce să-l examinez, l-a examinat Iancu. Fractura e pusă în ax, gipsul e bine pus, copilul stă liniştit în spital»”, spune specialistul.
Doctorul Lesnic susţine că “era obligaţia lui Iancu să examineze copilul şi să citească fişa. N-a făcut-o, gândindu-se că va veni Tusciuc. Acesta s-a uitat în documente superficial, a văzut ce făcuse Iancu. Dacă ar fi citit fişa, ar fi dispus să se dea gipsul jos, să examineze plaga, să o cureţe. Imobilizarea totală e specifică fracturilor închise, la fracturile deschise se face o fereastră mică pentru a vedea starea rănii, care trebuie curăţată, pansată, drenată. Acel cuvânt, <<deschisă>>, a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Nici unul n-a consultat copilul, nici unul n-a citit acea fişă. Pentru că noi suntem doctori, suntem deştepţi, nu ne uităm noi la ce scriu asistenţii”, încheie expertul.