Ce greşeli facem cu măştile de protecţie împotriva COVID-19
Anul 2020 cu siguranţă ne-a învăţat ceva nou: să purtăm măşti! Trebuie să respectăm în continuare această măsură de protecţie împotriva COVID-19, chiar dacă ne-am vaccinat. Pentru a fi eficienţi, trebuie să evităm câteva lucruri aparent banale. Iată ce greşeli facem când folosim măştile de protecţie!
Purtăm în continuare mască, chiar şi după vaccinare, până în momentul în care un procent important din populaţie va fi imunizat împotriva COVID-19. Ne protejăm atât pe noi (imunitatea nu se instalează pe loc după vaccin), cât şi pe cei din jurul nostru. Pentru ca această metodă să ne protejeze cu adevărat de virusul Sars-CoV-2, specialiştii citaţi de huffpost.com ne sfătuiesc să evităm o serie de greşeli comune. Iată care sunt acestea!
Nu ne spălăm pe mâini înainte şi după ce le manevrăm
Studiile arată că, în ciuda recomandărilor epidemiologilor de a ne spăla pe mâini atât înainte de a pune masca, cât şi după ce o scoatem, regula nu prea e respectată. Peste o treime din participanţii la un studiu realizat de signs.com au recunoscut că nu fac acest lucru. Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm pe mîini cu apă şi săpun circa 20 de secunde înainte de a ne acoperi gura şi ochii cu o mască.
Împărţim masca cu alte persoane
Poate părea o surpriză, dar sondajele au arătat că aproape un sfert din cei care poartă mască au împărţit-o măcar o dată cu o altă persoană. Este vorba mai ales de măştile reutilizabile, din materiale textile. ”Acest obicei trebuie să înceteze”, spun specialiştii. Aceştia adaugă că pericolul răspândirii COVID-19 este foarte crescut în aceste condiţii. ”Măştile reutilizabile absorb picături de secreţii sau transpiraţie. Este ca şi cum ai împărţi periuţa de dinţi cu o altă persoană!”, spun epidemiologii.
Purtăm de mai multe ori măştile de unică folosinţă
Nu vă protejaţi de virusul care produce COVID-19 dacă folosiţi de mai multe ori aceeaşi mască de unică folosinţă! Acestea trebuie aruncate după utilizare, nu puse la uscat, spălate şi apoi refolosite. ”Dacă le purtăm prea mult sau în prea multe etape, ele îşi pierd din proprietăţi. Nu mai filtrează particulele periculoase şi nu ne mai sunt de nici un ajutor”, explică medicii.
Nu spălăm măştile reutilizabile aşa de des cum ar trebui
Măştile din material textil, colorate şi moderne, sunt fără îndoială mult mai atrăgătoare. Pot fi şi eficiente împotriva COVID-19 dacă le folosim corect. Specialiştii Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor din Statele Unite spun că acestea trebuie igienizate după fiecare folosire. În schimb, sondajele au arătat că unii le folosesc şi mai mult de o săptămână înainte de a le spăla.
Nu ne spălăm pe faţă după ce am dat jos masca
Specialiştii spun că este foarte indicat să ne spălăm pe faţă cu apă şi săpun sau cu apă micelară după ce am înlăturat masca. Eliminăm astfel posibilii microbi.
Nu ne acoperim şi nasul, şi gura
Este probabil cea mai comună greşeală. Purtăm masca, dar ne ţinem nasul descoperit, ”ca să putem respira”. Este total greşit şi ineficient. Virusul Sars-CoV-2 este unul respirator, adică foloseşte nasul drept cale de intrare în organism.
Nu le depozităm corect
Contează foarte mult unde ţinem măştile pe care urmează să le folosim. În nici un caz, acestea nu trebuie aruncate la întâmplare prin casă, atârnate în cuier sau puse printre haine. Măştile de unică folosinţă trebuie ţinute în pungi sau cutii, într-un spaţiu curat. De asemenea, după ce folosim o mască, este necesar să o punem într-o pungă de plastic înainte de a o arunca!