Ce nemulțumiri au taximetriștii care au participat la protestul din Piața Constituției. „Ne iau pâinea de la gură”
„Ori ne ajutaţi, ori blocăm Capitala”. Adunaţi în Piaţa Constituţiei din Capitală, sute de şoferi de taxi din toată România au cerut ajutorul Guvernului Ciolacu împotriva concurenţei neloiale făcute de companiile de ride-sharing. Taximetriştii au primit aprobare de la Primăria Capitalei să ocupe zona din faţa Palatului Parlamentului timp de 48 de ore.
„Vor să ne distrugă”, „ne iau pâinea de la gură”, „se vrea distrugerea taximetriei”. Aproape 1.000 de şoferi din mai multe judeţe ale ţării au parcat ieri una lângă alta în centrul Capitalei pentru a cere autorităţilor statului „să nu mai favorizeze firmele de ride-sharing de tip Bolt sau Uber în dauna firmelor clasice de taxi”. Protestul a fost organizat de Asociaţia Şoferilor de Taxi şi Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi.
„Vrem eliminarea tarifului dinamic de la ride-sharing. Să aibă şi ei aşa cum avem noi tarif fix şi să nu practice preţuri în funcţie de trafic şi aşa-zisa aglomeraţie cum fac acum. Ei merg pe 16 lei, dar pe parcursul zilei dacă au cerere modifică la 36 de lei şi chiar 50 de lei”, spune supărat taximetristul Răzvan Stoian. La fel de supărat este şi colegul său, Ion Marin Militaru.
„Este concurenţă neloială şi vinovaţi sunt cei care ne conduc şi fac legi. Nu avem nimic cu şoferul de ride-sharing, că şi el câştigă o pâine ca şi noi, dar să o câştige în aceleaşi condiţii ca şi noi. Să plătească şi firmele de ride-sharing aceleaşi taxe ca şi în domeniul taximetriei”, se plânge şoferul.
Conducătorul auto practică această meserie din 1993 şi vremuri atât de rele în acest domeniu nu a prins niciodată.În jurul nostru se adună din ce în ce mai mulţi şoferi, toţi calculează şi îşi spun de-a valma păsurile.
„Noi dăm 2.500-3.000de lei pe an ca taxe”
„Noi dăm 2.500-3.000 de lei pe an ca taxe, iar ei doar 700 de lei, maxim 800 de lei. Ce, noi suntem mai proşti şi ei mai deştepţi? Plus că banii din taximetrie rămân în ţară, iar cei din ride-sharing pleacă peste hotare”, spune şi Vasile Turcitu.Nebăgaţi în seamă de nimeni, şoferii se plimbă printre maşini, se duc şi îşi iau de mâncare, orele trec, iar răbdarea lor dispare încetul cu încetul.
Oamenii vor să plece din piaţa spre Palatul Victoria, dar în cele din urmă sfârşesc prin a da un ultimatm de 24 de ore lui Marcel Ciolacu. „Peste ei”, „să îi blocăm în Palatul Victoria, să iasă pe geam”, „Dreptate pentru taximetrişti”, strigă şi Gabriel Naciu, taximetrist în Bucureşti din 2000. O delegaţie de cinci oameni urmează să fie primită la Palatul Victoria de consilierii premierului şi „dacă are timp vine şi Ciolacu”, spune în huiduielile generale un taximetrist urcat pe o scenă.
„Să scrieţi că se vrea distrugerea taximetriei pentru interesele marilor corporaţii”, strigă după noi Marian Şorici. Părăsim piaţa în salutul claxoanelor a sute de maşini. „Mai tare, mai tare să se audă până la Ciolacu”, se îndeamnă şoferii şi zgomotele scot la geamurile ministerelor din jur puzderie de funcţionari. În acest timp, maşinile firmelor de ride-sharing trec liniştite pe lângă protestatarii din piaţă. Bătălia pare pierdută, iar larma degeaba!