Ce note a luat Prințul Carol al II-lea examenul de Bacalaureat

Ultima actualizare:

    Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand, nu a avut parte de aceeaşi riguroasă şcolarizare de tip german ca înaintașii săiFOTO: historia.ro
Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand, nu a avut parte de aceeaşi riguroasă şcolarizare de tip german ca înaintașii săiFOTO: historia.ro

Examenul de Bacalaureat este un eveniment pentru orice elev. Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand, nu a avut parte de aceeaşi riguroasă şcolarizare de tip german ca înaintașii săi. Va trece formal prin Şcoala Fiilor de Militari de la Iaşi şi Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti, în 1909, iar examenul de Bacalaureat l-a susținut la Palatul Peleș.

Primii doi regi ai României au urmat şcoli publice serioase și au avut parte de severitatea cunoscută a profesorilor germani cu nimic mai îngăduitori faţă de copiii nobilimii sau ai împăratului, în raport cu ceilalţi învăţăcei. Carol de Hohenzollern, viitorul Carol I, născut la 8/20 aprilie 1839, a absolvit Şcoala de Cadeţi din Münst (1856), Şcoala de Artilerie şi Geniu din Berlin (1857), cursurile de literatură franceză de la Universitatea din Berlin (1863), scrie historia.ro.

Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand, născut la 3/15 octombrie 1893, nu a avut parte de aceeaşi riguroasă şcolarizare de tip german. Va trece formal prin Şcoala Fiilor de Militari de la Iaşi şi Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti, în 1909.

Unde a învățat Prințul Carol al II-lea

Pregătirea de cultură generală i-a fost făcută de profesori particulari. În încercarea de a-i găsi pe cei mai buni, Carol I l-a întrebat şi pe Alexandru Vlahuţă, în  1910, pe cine-i recomandă. Scriitorul l-a propus pe Nicolae Iorga, pentru care avea o mare admiraţie. Regele însă, a preferat un profesor de liceu, Marin Dumitrescu.

Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, va trece formal prin Şcoala Fiilor de Militari de la Iaşi şi Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti, în 1909
Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, va trece formal prin Şcoala Fiilor de Militari de la Iaşi şi Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti, în 1909

Prințul Carol al II-lea ajunge, în 1912, să susţină un Bacalaureat nemaiîntâlnit până atunci în România. O comisie specială, formată din profesorii care-l pregătiseră înainte, a fost însărcinată de Carol I să-l verifice pentru acordarea certificatului de absolvire. În Arhiva Casei Regale s-au păstrat toate documentele acestui examen curios: lucrările scrise ale celui examinat; procesul verbal privind desfăşurarea examenului. Preşedintele Comisiei era profesorul Constantin Litzica, de limba latină şi filosofie, director al Învăţământului secundar şi superior din Ministerul Învăţământului Public.

Examenul, pe care Carol I îl dorea „complet şi amănunţit” a avut loc pe 26-29 iunie 1912, la Castelul Peleş din Sinaia, unde Comisia s-a deplasat de la Bucureşti. Urmau a fi susținute probe de limba latină, matematică, fizico-naturale, limba franceză, o „dizertaţiune”, limba germană, probe orale şi din filosofie şi istorie.

La examen, au participat Carol I, care a prezidat, principele moştenitor Ferdinand şi soţia sa Maria, fraţii şi surorile celui examinat. Comisia propunea candidatului mai multe subiecte, din care acesta îşi alegea unul.

La limba română a ales Principalele calităţi ale operei lui Caragiale, la filosofie şi istorie, din cele 20 subiecte, a luat Politica Rusiei în Orientul Europei până la 1774.

Notele obţinute de Prințul Carol al II-lea la Bacalaureat: Limba română – 9; Matematici – 8, 50; Franceză – 9; Știinţe fizico-naturale – 9; Germană – 8, 50; Latină – 7; Dizertaţia la istorie – 10; Filosofie – 10. Media generală – 8, 81. Calificativul „Admis”.

Majoritatea ziarelor au prezentat ineditul eveniment de la Castel ca pe un triumf al Naţiunii. Însă, Regele Carol I a fost nemulţumit de Bacalaureatul prinţului Carol II, cu profesori adânc plecaţi în faţa candidatului. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Carol al II-lea ar fi avut patru fii. Doar unul a fost recunoscut oficial

66 de ani de la moartea Regelui Carol al II-lea al României

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net