Ce obiecte pe care le folosim zilnic vor fi interzise de UE. Trebuie să dispară până în 2021

Ultima actualizare:

    Furculițele, cuțitele și alte obiecte din plastic plutesc în Marea Caraibelor
Furculițele, cuțitele și alte obiecte din plastic plutesc în Marea Caraibelor

Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsurile propuse de Comisia Europeană pentru reducerea deşeurilor marine provenite de la articolele din plastic de unică folosinţă. Până în 2021 vor fi interzise în UE farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Directiva privind materialele plastice de unică folosinţă se bazează pe legislaţia existentă a UE în materie de deşeuri, dar stabileşte norme mai stricte pentru cele mai poluante 10 articole, din punctul de vedere frecvenţă a apariţiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător, potrivit Digi24.

Prin această dircetivă se vrea reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm. Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosinţă, farfuriile, tacâmurile, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Vor fi interzise, totodată, recipientele pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare şi recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora.

Doar 30% din deșeuri sunt colectate

Într-un raport al Ministerului Apelor şi Pădurilor se arată că aproximativ 25,8 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt generate de Europa în fiecare an, din care doar 30% sunt colectate pentru reciclare. Aceste gunoaie ajung în râuri şi ecosistemele marine ameninţă biodiversitatea şi serviciile oferite de ele pentru sistemul socio-economic.

”Deşeurile din plastic şi microplastic reprezintă o provocare a acestui secol, iar sursa principală o reprezintă uscatul de unde ajung, în final,transportate de râuri, în mări şi oceane. Eforturi comune ale tuturor factorilor implicaţi şi o cooperare mai bună între producători, reciclatori, comercianţi, consumatori şi factori de decizie vor conduce la reducerea pagubelor ecologice  generate mediului acvatic al râurilor şi  mediului marin şi al pagubelor economice pentru comunităţile costiere, turism, şi pescuit”, a stransmis Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, prin intermediul unui comunicat de presă, citat de News.ro.

Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu reprezintă etapa finală a procedurii. Decizia de marţi a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul lor naţional.

Statele membre UE au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conţină, până în 2025, cel puţin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puţin 30%.

Începând cu anul 2000, în fiecare an, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000.

Ziua Internațioanală a Biodiversității

În fiecare an, la 22 mai, se serbează Ziua Internațioanală a Biodiversității. De fapt  reprezintă de fapt adoptarea textului Convenției din anul 1992 în cadrul Conferinței diversității biologice din Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conversarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor, conform Agerpres.

România a semnat Convenția pe data de 5 iunie 1992. Proclamarea acestei zile la nivel internațional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind biodiversitatea, mai ales că, în prezent, o mulțime de specii, atât faună cât și floră, se află pe care le dispariție. Transformarea mediului înconjurător pentru a fi prielnic doar vieții omului, crează un dezechilibru în natură, un dezechilibru care trebuie stopat sau măcar încetinit, pentru o mai bună conservare.

De Ziua Internațioanală a Biodiversității au loc evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea a cât mai multor persoane cu privire la ceea ce înseamnă biodiversitatea, responsabilizarea persoanelor prin implicarea lor activă în diferite acțiuni de susținere a biodiversității și a naturii, în general. Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activități relativ simple, care să păstreze natura așa cum este și pentru generațiile viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net