Ce pensie vor primi românii care nu au muncit 15 ani

Ultima actualizare:

În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Românii care nu au muncit 15 ani, cât reprezintă stagiul minim de cotizare conform legii, vor avea parte de surprize neplăcute după procesul de recalculare a pensiilor. Iată calculele:

Ce pensie va primi un român care nu a muncit 15 ani

document pentru pensie jpg

În România, pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.

Pe 1 ianuarie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 62 de ani. Ea va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

În prezent, 15 ani este pragul minim pentru a putea lua pensia sau indemnizația minimă. Aceasta este de 1.281 lei.

Legea spune că, în cazul în care un pensionar a lucrat 15 ani, dar – pe baza contributivității – nu ajunge la o pensie de 1.281 de lei, statul intervine și completează pensia până la această sumă.

La acest moment, în România, sunt 1.100.000 de pensionari care încasează 1.281 de lei, aceasta fiind indemnizația minimă.

Cei care au acumulat o vechime între 10 și 15 ani, sub stagiul minim de cotizare, nu pot solicita pensia minimă de 1.281 de lei.

Ce trebuie să știe românii care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare

1. Dacă nu au muncit 15 ani, românii nu pot cere pensie minimă / socială. Aceasta este de 1.281 de lei.

2. Dacă au ajuns la vârsta de pensionare și au muncit sub 15 ani vor primi doar câteva sute de lei pe baza contributivității. Statul NU completează pensia până la 1.281 de lei cât este pensia socială.

3. Dacă nu au muncit 15 ani, dar intră în incapacitate de muncă și nu au vârsta de pensionare, pensionarii nu primesc nicio pensie pe bază de contributivitate. Trebuie să depună dosar pentru a primi pensie de handicap. Aceasta este de 600 de lei pe lună în cazul în care au handicap grav, potrivit analizei News Week.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nae prof ub jpg
image
image
image
image
image
image
a0 jpg
bacalaureat jpg
grecia pixabay jpg
weka pasare jpeg
profesor femeie jpg
Daniel Ionescu 467x350 jpg
strada pietoni jpeg
casa 7 dormitoare zoopla jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net