Ce propuneri de prim-ministru au făcut partidele la consultările cu Klaus Iohannis
Joi a fost ziua consultărilor la Cotroceni dintre reprezentanții partidelor parlamentare și președintele Klaus Iohannis. Dacă PNL l-a propus premier tot pe Ludovic Orban, PSD și Pro România au făcut front comun în jurul lui Remus Pricopie, iar USR a venit cu numele lui Dacian Cioloș în plic.
Președintele Klaus Iohannis s-a consultat, pe parcursul zilei d ejoi, cu partidele parlamentare în vederea propunerii unui premier după ce guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.
PNL l-a propus din nou pe Ludovic Orban
Liderul liberal Ludovic Orban a anunţat, după întâlnirea cu preşedintele, că PNL l-a propus ca prim-ministru tot pe el, conform deciziei Consiliului Naţional al formaţiunii, şi că liberalii susţin organizarea anticipatelor.
El a anunţat că luni conducerea PNL decide componenţa Guvernului şi programul de guvernare, iar săptămâna viitoare au loc discuţiile pentru strategia de declanşare a anticipatelor.
PSD și Pro România l-au propus pe Remus Pricopie
Imediat după PNL, Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii PSD, care, împreună cu Pro România, îl propun pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după întâlnire că ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în situaţia în care preşedintele Klaus Iohannis îl va propune tot pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim ministru.
”Am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban din nou de a fi prim ministru. După ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moţiune de cenzură nu ştiu cât de legală este tot propunerea domnului Orban de a fi prim ministru, vom vedea, nu sunt specialist în Constituţie, dar vom cere lămuriri până să ajungem la un vot în Parlament” a declarat Marcel Colacu joi, la finalul consultărilor dintre PSD şi şeful statului.
USR l-a propus pe Dacian Cioloș
Liderul USR Dan Barna a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis, că Alianţa USR - PLUS l-a propus pe Dacian Cioloş pentru postul de premier. Barna a precizat că miza rămân anticipatele şi că Iohannis a reiterat, în discuţiile cu USR, că respinge orice variantă de Guvern PSD.
"Vom susţine scenariul alegerilor anticipate. Vom vota împotriva învestirii, ne vom asigura că următorul guvern nu va avea susţinere în Parlament, astfel încât să facem următorul pas, cel de-al doilea pentru anticipate. I-am făcut şi două cereri foarte clare pentru scenariul de care a vorbit preşedintele şi aseară în declaraţie şi astăzi în cursul întâlnirii, scenariul în care majoritatea toxică din Parlament blochează proiectul anticipatelor.
Dacă acest proiect nu se va realiza, i-am solicitat preşedintelui ca, indiferent de premierul pe care îl va desemna, să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asumat ca punctul unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanţă de urgenţă prin care să revenim la alegerea primarilor în două tururi", a spus Dan Barna, după consultările de la Cotroceni.
PMP nu este de acord cu alegerile anticipate
Deputatul PMP Marius Paşcan a declarat, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că, în opinia formaţiunii,"nu există un temei rezonabil, raţional pentru a forţa alegeri anticipate".
"Sunt câteva luni până la alegerile locale. Cred că tocmai din acest motiv nu există justificat un temei rezonabil, raţional pentru a forţa alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne ferim, nu ne temem de posibile alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen. (...) Primează nevoia de stabilitate a ţării. Câtă vreme colegii parlamentari de la alte formaţiuni politice, în special parteneri ai noştri din guvernarea de până acum, au susţinut că votează împotriva propriului guvern, nu avem cum să consimţim la un astfel de demers, ar fi descalificant pentru PMP. Noi rămânem consecvenţi angajamentelor pe care le-am asumat”, a spus deputatul PMP.
UDMR nu a a avut nicio propunere pentru funcția de premier
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut că Uniunea nu va constitui o majoritate în jurul candidatul PSD la funcţia de premier şi nici nu va propune un prim-ministru. El s-a referit la Ludovic Orban, propus pentru această funcţie de către PNL. "Dacă el a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic şi raţional nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România se mai întâmplă şi astfel de surprize", consideră Kelemen.
Potrivit lui Kelemen, UDMR consideră că organizarea de alegeri anticipate în aceeaşi zi cu locale nu este constituţională.